Živimo z naravo

Objavljeno: 6.10.2022 | Avtor: Barbara Vidic

Podružnična šola Loka je obdana z naravo. Okoli nas so travniki, njive, reka, gozd, sadovnjaki in nasadi drugega sadja ter zelenjave. Vse, kar nas obdaja, pa morda ni vsem tako zelo dobro poznano, zato smo se odločili za naravoslovni dan z naslovom “Živimo z naravo”.

Mlajši učenci so spoznali sadovnjak in se pogovorili o jabolkih, ki jih ravno te dni v sadovnjakih v bližini naše šole aktivno obirajo. Starejši učenci pa so spoznali, kako lahko jabolka uporabimo za našo prehrano.

Opremili so se s predpasniki in od doma prinesli strgalnike (po domače to napravo vsi poznamo kot “ribežen”). Odpravili smo se v šolsko jedilnico ter se lotili dela. Naribali so veliko jabolk, nekaj pa so jih tudi olupili. Olupljene smo nato skuhali za čežano, naribane pa uporabili kot nadev za jabolčni zavitek (po domače – saj veste, štrudelj!). 🙂

Učiteljici sva ugotovili, da imajo učenci 3., 4. in 5. razreda zelo spretne roke, saj so hitro naribali jabolka, premešali skuto in razvaljali testo. Večina je prvič zavijala nadev v testo, a uspelo jim je odlično.

Medtem ko se je čežana kuhala in jabolčni zavitek pekel (zahvala naši kuharici Andreji), smo se odpravili na sosednjo ekološko kmetijo – Kmetijo Weber. Sprejela nas je gospa Nika Cvelbar Weber, ki nam je prijazno in strokovno predstavila delo na njihovi kmetiji. Spoznali smo način pridelave jagod ter vzgoje sadik iz potaknjencev. Izvedeli smo nekaj o škodljivcih in ekoloških načinih za njihovo preganjanje. Ogledali smo si rastlinjake in spoznali njihov pomen in uporabnost.

Nato smo se odpravili pod kozolec, kjer je vsak lahko posadil svojo jagodo. Kdor bo dobro skrbel za svojo sadiko, se bo spomladi lahko sladkal z najslajšimi jagodami.

Za konec je sledil še ugankarsko sladki del. Ga. Nika nam je predstavila različne vrste sadja, ki zorijo v jeseni. Seveda smo že poznali jabolka, grozdje in kivi. Še vedno dobro poznano je granatno jabolko, nato pa smo prišli do manj znanih sadežev – poskusili smo lahko žižole in asimino, ogledali pa smo si tudi rdečo murvo. Naša učenka Mia je za nas spekla okusne piškote, odžejali pa smo se z odličnim jagodnim sokom.

Gospe Niki in celi družini Weber se zahvaljujemo za prijazen sprejem in poučen dan. Z veseljem se odzovemo na povabilo za sodelovanje tudi v spomladanskem času.

 

Ko smo posadili jagode, se veliko novega naučili, se posladkali in odžejali, je bil čas za povratek v šolo. Tam nas je čakalo kosilo, za sladico pa odlična čežana in najboljši jabolčni zavitek, ki je nastal pod rokami spretnih učencev, učiteljic in kuharice.

Naravoslovni dan je bil bogat, poln doživetij in zdravih sladkih presenečenj. Vendar to še ni bil konec dneva. Popoldne smo se vrnili v šolo, kjer smo se v času govorilnih ur starši, učenci in učiteljice prijetno podružili ob slastnem pečenem kostanju, ki smo ga nabrali prejšnji dan ali prinesli od doma.

Teden otroka v Loki je bil raznolik, poučen, zanimiv, zabaven. In vendar ga še ni konec. Petkovo presenečenje bo še dodatno razveselilo naše učence. Kaj bo to? Sporočimo in pokažemo jutri.

Loading

Accessibility