Vodni detektiv v Sevnici

Objavljeno: 27.10.2017 | Avtor: Sergeja Seljak

OŠ Sava Kladnika Sevnica v oktobru gosti Retrospektivno razstavo ob 20-letnici Vodnega detektiva, izobraževalnega programa, ki že 20 let spodbuja osnovnošolsko mladino po vsej Sloveniji k raziskovanju voda in lokalnega okolja ter h kreativnemu razmišljanju o vodi in problemih vezanih na vodo.

Vodni detektiv je izobraževalni program za osnovnošolsko mladino, ki ga že 20 let organizira ICRO – Inštitut za celostni razvoj in okolje iz Domžal, v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP).

Učenci skupaj z mentorji raziskujemo vode preko različnih aktivnosti ( terensko delo, eksperimenti, anketa, pogovor z občani, raziskovanje  literature…) ter spoznavamo razmere v okolju, kjer živimo, svoja spoznanja pa predstavijo tudi na likovni in literarni način, kar je tudi sevniška šola z obema podružnicama na Studencu in v Loki pri Zidanem Mostu v vseh teh letih večkrat zelo uspešno izvedla.

Retrospektivna razstava predstavlja dvajset tem, ki so bile obravnavane v okviru vsakoletnih natečajev. Te teme so npr.: »Kako se reka očisti?«, »Kaj se skriva pod kamnom?«, »Poplave in plazovi«, »Vodam več prostora!« in druge. Skratka, vsako leto skušamo najti za tisto leto še posebej aktualno temo. Glede na to, da so v zadnjih letih močno porasla spoznanja o stopnji onesnaženosti vseh svetovnih voda z mikroplastiko, tudi naših slovenskih voda, je bila letošnja tema prav to, saj želimo nova znanstvena spoznanja čimprej razširiti med kar najbolj široko publiko.  Tako vsak plakat najprej na humoren način predstavi ključne vsebine oz. sporočila vezana na posamezno temo, ki so aktualne za današnji čas. Poleg so predstavljeni rezultati in ključni poudarki vsakoletnih natečajev ter najpomembnejše ugotovitve mladih vodnih detektivov.

V šolskem letu 2016/2017 je OŠ Sava Kladnika Sevnica na natečaju »Mikroplastika« dosegla prvo nagrado za likovno-literarni projekt v kategoriji druga triada. Petošolci se pod mentorstvom Jožice Mlakar vsako leto poglabljajo v zanimive razpisane vsebine oziroma teme Vodnega detektiva in Donavskega umetnika pri rednem pouku kot pri likovnem krožku. Učenka 5. razreda Ema Tretnjak je svoje bogato razmišljanje strnila v pesmici z naslovom Mikroplastika. Njeno delo je ilustrirala Julija Kermc prav tako iz 5. razreda pri likovnem krožku. Tako iz vsebinskega, kot likovnega in literarnega vidika sta izdelka dovršena do popolnosti. Deklici sta zelo ponosni na priznanji, ki sta ju prejeli, kot na nagrado – spletno kamero, ki jo je prejel njun lanskoletni razred z mentorico. Vsekakor nam bo še kako prišla prav pri nadaljnjem delu z mladimi.

Mikroplastika je problematika, ki smo se je začeli zavedati šele v zadnjem času. Vodna okolja, ki so onesnažena z mikroplastiko, so bivališča številnih živali, ki delčke mikroplastike s hrano dobijo v svoje telo. Tako mikroplastika obremenjuje celotno prehrambno verigo. Nedavno pa so z raziskavo pitnih voda po vsem svetu ugotovili, da je bilo kar 75 % vzorcev vode onesnažene z mikroplastiko. Žal posledice tega za človeka še niso raziskane.

Informacije o vodnem detektivu pa najdete tudi na spletnih povezavah https://www.facebook.com/vodni.detektiv/ in http://vodni-detektiv.si/.

Sevnica, 26. 10. 2017                                                                                                                                    Jožica Mlakar in Marta Vahtar

 

Loading

Accessibility