Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli

Objavljeno: 17.11.2017 | Avtor: Sergeja Seljak

Tradicionalni slovenski zajtrk je projekt, ki vsako leto tretji petek v mesecu novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, poteka na šolah in v vrtcih po vsej Sloveniji.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega
načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Tudi učenci OŠ Sava Kladnika smo danes, 17. 11. 2017, šolski dan začeli drugače. Prvo šolsko uro smo namreč v družbi svojih sošolcev, razrednikov in sorazrednikov pojedli tradicionalni slovenski zajtrk. Po okusnem obedu smo se pogovorili o pomenu in spoštovanju hrane – ogledali smo si projekcijo in videoposnetek, ki nas je opomnil na to, da je na svetu mnogo ljudi, ki jim košček kruha pomeni preživetje. Spregovorili smo tudi o pomenu zajtrka in neprecenljivi vrednosti lokalno pridelane hrane, ki naj bogati naše jedilnike tudi doma.

Zahvala vsem lokalnim dobaviteljem hrane, ki so nam omogočili zdrav slovenski zajtrk:

KRUH: kmetija GNIDICA, Majda JAZBEC,

MLEKO: kmetija KRANJC,

MASLO: mlekarna Celeia,

MED: čebelar PIRC,

JABOLKA.: kmetija GERZINA.

Loading

Accessibility