Sodelovanje z društvi: izjemno pester KD sedmošolcev

Objavljeno: 23.02.2018 | Avtor: Sergeja Seljak

V četrtek, 22. februarja, smo imeli sedmošolci OŠ Sava Kladnika Sevnica kulturni dan z naslovom Sodelovanje z društvi. Obiskali so nas predstavniki različnih društev iz občine Sevnica:

          folklorna skupina Spomin Društva upokojencev Sevnica;

          Aktiv kmečkih žena Sevnica,

          Čebelarsko društvo Sevnica,

          društvo Bucike,

          Strelsko društvo Marok Sevnica.

Spodaj si lahko preberete utrinke naših učencev:

Strelska delavnica

Učenci, ki smo bili razporejeni v delavnico strelstva, smo se odpravili na strelišče. To so prostori pri policiji. Streljali smo z zračno puško. Razdeljeni smo bili v dve skupini. Prva skupina se je pogovarjala o vojni za Slovenijo, o orožju in skrivališču zanj. Videli smo tudi učitelja g. Draga Slukana, ki je med vojno vodil skupino. Drugo skupino so mentorji pripravljali na streljanje: pokazali so nam, kako moramo stati in kako na stojala nasloniti puške, da smo lažje streljali. Na koncu smo izvedli še tekmovanje. Na koncu smo si bili enotni, da bi vsi še radi obiskali strelišče.                                                                                              

Zala Kozinc, 7.c

 

Bucike/Klekljanje

V naši skupini oz. delavnici smo najprej spoznali pripomočke klekljanja in se poučili o zgodovini čipke. Ogledali smo si tudi nekaj izdelkov v obliki nakita ter kleklje iz različnih držav oz. zbirko le-teh. Nadaljevali smo z učenjem osnov klekljanja. Najprej smo s štirimi kleklji naredili kitko, nato pa smo to znanje prenesli na pet parov klekljev, s katerimi smo naredili ozki ris. Delo v tej delavnici je bilo zelo zabavno, naučili pa smo se tudi veliko novega.                                                                                                          Ana Prosenik, 7.c

 

Kuharska delavnica

V aktivu se zbirajo ženske, ki niso kuharice, vendar zelo rade kuhajo, pečejo in se družijo. Največkrat pečejo za občinski praznik, občino, gasilce in tako ljudem polepšajo dan. V Občini Sevnica je 11 aktivov. Aktivi tudi tekmujejo in svoje dobrote pošljejo na tekmovanje na Ptuj. Danes smo pod vodstvom ge. Darinke in ge. Marice naredili kvašeno testo in spekli ptičke, pletenice in polžke. Škoda, da niste mogli poskusiti naših dobrot, po katerih je dišala cela šola.

                                                                      Tina Kolman in Karin Možina, 7.c

 

Čebelarska delavnica

To delavnico sta vodila zunanja izvajalca Čebelarskega društva Sevnica g. Miha Metelko in g. Janez Levstik. Najprej sta nam povedala, kaj čebele delajo pozimi in kaj je čebelja družina. Poskusili smo cvetni prah in med. Potem smo naredili okvir za satovje. Najprej smo zvrtali luknje, nato zabili žeblje, napeljali in napeli žico. Ploščo voska smo položili na žice, žice smo segreli, vosek se je stopil in prijel na žice. Izvedeli smo, da matica na dan izleže od 2000 do 2500 jajčec. G. Janez je bil oblečen v čebelarsko obleko, ki jo je sam oblikoval. Na svetu imajo edino slovenski čebelarji tipično obleko.                                                                                              Tina Kolman in Karin Možina, 7.c

 

Folklorna delavnica

Ples? In to v parih? Grozno!

A na delavnici je bilo prav prijetno, saj je ga. Majda znala pokazati tako, da sta dve skupini zaplesali vsaka svoj plesni venček. Izvedeli smo, da so to plesi iz okolice Sevnice. Njen soplesalec, g. Jože, je star 80 let, ampak se vrti, kot bi jih imel 40. Plesa brez glasbe ni, zato je s seboj pripeljala tudi harmonikaša. Res sem bila presenečena, koliko smo se naučili v dveh šolskih urah.

Ana Prosenik, 7. c

Loading

Accessibility