Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Objavljeno: 7.02.2018 | Avtor: Sergeja Seljak

Danes smo se učenci in učitelji OŠ Sava Kladnika Sevnica zbrali v jedilnici, kjer smo si ogledali prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Vsi vemo, da je 8. februar posvečen največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu, a na platnu nismo zagledali njegove slike, temveč portret našega velikega pripovednika in dramatika Ivana Cankarja. Leto 2018 je namreč Cankarjevo leto, saj mineva 100 let od njegove smrti.

Po himni, ki jo je odlično odigrala komorna skupina OŠ Sevnica, nas je povezovalka Ema popeljala v 11. šolo, šolo pod mostom. Tretješolci so odigrali prizor iz Cankarjevega otroštva, ko je Ivan skupaj z ostalimi vrhniškimi otroki na produ ob Ljubljanici pridobival prve življenjske izkušnje in znanja. Nato so uprizorili tudi šolo pred več kot 100 leti, v kateri Cankarju ni bilo všeč, saj so imeli zelo stroge in nepopustljive učitelje. Sedmošolec Jakob je doživeto predstavil spomine, ki jih je Cankar zapisal v zbirki črtic Moje življenje, in tako približal tisti čas tako majhnim kot velikim poslušalcem.

Utrinkom iz Cankarjevega življenja je sledil mozaik ljudskih pesmi, ki so jih zapeli in zaplesali učenci pevskega zbora Trobentice pod vodstvom učiteljice Nataše Vidic. Glasbenim točkam je sledil premierni ogled filma Tista z obale, ki so ga ustvarili filmarji naše šole pod vodstvom učiteljice Jelke Slukan in Tomaža Pavkoviča.  Kratek film, ki je posnet po literarni predlogi Tavčarjevega Tržačana, je prireditvi dodal sodobno noto in nas nagovoril s prepričljivo in ganljivo zgodbo.

Loading

Accessibility