Podnebni dan v Loki

Objavljeno: 21.10.2022 | Avtor: Barbara Vidic

V letošnjem oktobru in novembru poteka epska podnebna štafeta od Glasgowa do Sharm el-Sheikha, na kateri bo sodelovalo na stotine ljudi – vsi z istim
ciljem – da prenesejo sporočilo na 7.767 km dolgi poti do odločevalcev. Na poti bodo tekli, kolesarili in jadrali skozi 18 držav.

19. oktobra je štafeta prišla v Slovenijo. Ni potekala skozi Loko, a smo na naši šoli vseeno obeležili podnebni dan in se s simbolično štafeto pridružili v podporo sporočilu svetovni voditeljem, da želimo stopiti v boj proti podnebnim spremembam in ohraniti svet lep, čist in zdrav tudi za prihodnje rodove.

Naša aktivnost se je začela že pred tem dnem. Učenci so v podaljšanem bivanju izdelovali štafetno palico iz odpadnega materiala. Izdelali so več palic in nato je bila najbolj zanimiva izbrana za glavno štafetno palico.

19. oktobra smo se zjutraj vsi učenci z učiteljicami zbrali v učilnici ter si skupaj ogledali predstavitev o podnebnih spremembah, razmišljali o načinih, kjer lahko aktivno sodelujemo pri izboljšanju stanja in izvedeli, kje poteka podnebna štafeta.

Odpravili smo se ven, v naravo in odtekli čist svojo etapo podnebne štafete. Postavili smo se na dogovorjena mesta, nato pa si predajali štafetno palico, ki jo je do zaključka poti pospremila cela šola. Tekli smo vsi učenci in učiteljice.

Štafetno palico smo razstavili na šolskem hodniku v Eko kotičku, kjer je na ogled vsem, nas pa bo opominjala, kaj želimo doseči za boljšo prihodnost.

Učenci so povedali:

  • Všeč mi je bilo, ko smo tekli. (Miha, 1. r., Jurij, Eva, 3. r.)
  • Všeč mi je bilo, ko smo lepo hodili. (Ela, 4. r.)
  • Z veseljem bi ponovila podajanje štafete. (Klara, Nira, 2. r., Iza, 3. r., Mia, Ula, 4. r.)
  • Bilo je odlično, z veseljem bi tak tek ponovila. (Taja, 3. r.)
  • Zabavno je bilo, ko smo se delili na postaje za štafeto, ker je učiteljica zaklicala Loka in smo se ustavili. (Eva, 2. r., Adelina, 5. r.)
  • Ponosna sem bila, da sem sodelovala v podporo proti podnebnim spremembam. (Lara, 5. r.)

Zapisale članice novinarskega krožka z učiteljico Barbaro Vidic

Loading

Accessibility