PASavček

Objavljeno: 6.05.2022 | Avtor: Martina Trbovc

Projekt PASAVČEK v Sloveniji poteka že od leta 2005 in ga vodi in koordinira Sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v okviru Javne agencije RS za varnost prometa.

Osnovni namen projekta je spodbuditi otroke in njihove starše k dosledni in pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev in pripetost vseh udeležencev med vožnjo. Slogan projekta je Red je vedno pas pripet.

Tudi na POŠ Loka pri Zidanem Mostu se zavedamo pomena pravilne pripetosti z varnostnim pasom v avtomobilu, avtobusu in sedenja v otroških varnostnih sedežih. Ravno zaradi še večje varnosti ter ozaveščenosti učencev in staršev smo se odločili, da se vključimo v projekt PASAVČEK. V projekt smo se letos vključili prvič. Sodelovali so učenci 1., 2. in 3. razreda. Pomoč pri izvedbi nekaterih dejavnosti pa so nam nudili tudi ostali učenci in zunanji sodelavci.

Dejavnosti smo začeli izvajati v mesecu septembru in jih potem skozi celo šolsko leto nadgrajevali. Spoznali smo, kdo je Pasavček in kdo pasavec, brali zgodbe s prometno vsebino, beležili pripetost vseh udeležencev, ki se pripeljejo na šolske površine … K sodelovanju smo povabili gasilca PGD Loka, policista Policijske postaje Sevnica, medicinsko sestro in nekatere starše. Spoznali smo potek reševanja v prometni nesreči in tudi čisto zares poklicali na številko 112 ter prijavili nesrečo v okolici šole (za vajo ter v dogovoru z gasilcem).

Ob pomoči policista smo spoznali varne in manj varne poti v okolici šole, se naučili, kako se pravilno uporablja otroške varnostne sedeže, kako pomembno se je pravilno pripeti z varnostnim pasom med vožnjo. Pod budnim očesom policista smo urili pripenjanje v šolskem kombiju. Medicinska sestra je spregovorila o temeljnih postopkih oživljanja. Naučili smo se, kako pristopimo do osebe, ki ne diha in kaj moramo narediti. Praktično smo vse to poizkusili na lutki z imenom Vito.

Cilji projekta so bili z različnimi dejavnostmi, ki so potekali celo šolsko leto doseženi, rezultati pa so vidni vsak dan, ko spremljamo učence in starše na poti v šolo in domov.

Učiteljici Martina Trbovc in Milena Zemljak

Loading

Accessibility