NOČ KNJIGE

Objavljeno: 25.04.2023 | Avtor: Barbara Košar

»Vedno lahko nekaj daš, čeprav je to le prijaznost.«

(Ana Frank)

V petek, 21. 4. 2023, smo se učenke devetih razredov zbrale v šoli z namenom, da bi obeležile Noč knjige, ki je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april – Svetovni dan knjige.

Pogovarjale in prebirale smo knjigo Dnevnik Ane Frank. Spoznale smo njeno življenje v skrivališču, na skrivnem podstrešju hiše v Amsterdamu, kamor se je družina zatekla pred grožnjo antisemitizma. Tam so se skupaj še z eno židovsko družino uspešno skrivali dve leti, dokler niso bili izdani ter poslani v koncentracijska taborišča. Edini, ki se je vrnil, je bil Anin oče, ki je tudi zaslužen za izdajo njenega dnevnika. Ta je danes preveden v več kot 70 jezikov in nam iz prve roke sporoča, koliko trpljena in gorja lahko človek povzroči človeku. Hkrati je tudi opomin, da se to ne bi več dogajalo.

Ana je v svoj dnevnik natančno zapisovala občutke, misli in razmišljanja, svoja pričakovanja in želje. Želela si je postati pisateljica in biti poznana. To ji je tudi uspelo, a žal tega sama ni doživela, saj je umrla v taborišču dva meseca pred koncem vojne.

O Aninem življenju, o življenju Židov v času nacizma in holokavstu ter o Nizozemski smo naredile tudi plakate. Po slastni večerji, učiteljici Gordana Kenda Kozinc in Vesna Butkovič sta nam spekli odlične palačinke in skuhali jabolčni kompot, pa smo si ogledale igrani film Dnevnik Ane Frank (2020). Kljub pozni uri nikakor nismo mogle zaspati in smo izkoristile čas za druženje, pogovor, petje. Šele v poznih jutranjih urah nam je končno uspelo zaspati, tako da smo se v soboto zjutraj komaj spravile pokonci in se po zajtrku odpravile domov.

Vem, da nam bo Noč knjige ostala v spominu, ne samo zaradi novih spoznanj, ampak tudi zaradi prijetnega druženja na šoli. Morda nam kdaj v prihodnosti tudi uspe obiskati Hišo Ane Frank v Amsterdamu, ki je danes muzej, in si v živo ogledamo, kje je to pogumno in modro mlado dekle tako odraslo razmišljalo o življenju, o usodi, pravici ter krivici pa tudi o upanju: »Kjer je upanje, je življenje. Upanje nas napolni s svežim pogumom in nas ponovno okrepi.« (Ana Frank)

 

Ajda Lednik in Eneja Božič, 9. b

 

 

Loading

Accessibility