KULTURNI DAN O PREŠERNU NA DALJAVO

Objavljeno: 6.12.2020 | Avtor: Barbara Košar
Zara Stanič, 8. b

V četrtek, 3. decembra 2020, smo imeli osmošolci OŠ Sava Kladnika Sevnica kulturni dan o Francetu Prešernu (ePrešeren). Zjutraj smo se slišali z učiteljicami slovenščine ter se pogovorili o poteku tega dne. Vsi smo bili zelo navdušeni, saj smo izvedeli, da nam bo pri spoznavanju Prešernovega življenja pomagal priznani igralec in voditelj Malih sivih celic Nik Škrlec.

Najprej smo si ogledali kratek filmček, ki so ga ustvarili bivši učenci naše šole z naslovom Sevniška Rozi. Poustvarili so Prešernovo delo, ki se imenuje Turjaška Rozamunda. Od  8.30 dalje smo v živo spremljali Nika Škrleca. Na začetku nam je predstavil oblike asociacij (tehnike pomnjenja), kot so nakupovalni seznami, imena znanih oseb, nato pa smo začeli asociacijo povezovati s Prešernom.

S pomočjo Google zemljevida smo si ogledali rojstni kraj in hišo, v kateri se je rodil, ter osnovno šolo, ki jo je obiskoval. Odpravili smo se tudi na Dunaj ter si ogledali fakulteto, na kateri je študiral pravo. Odpotovali smo še do Prešernovega trga v Ljubljani ter si ogledali Prešernov kip. Zanimivost je, da je Prešernov kip postavljen tako, da gleda Primičevo Julijo.

Po končanem »izletu« je sledil še kviz, v katerem smo preizkusili svoje znanje o Prešernu. Odlično smo se izkazali, saj smo na vsa vprašanja pravilno odgovorili. Dobili smo možnost, da Nika pokličemo preko Skypa in se mu pridružimo v živo ter se z njim na hitro pogovorimo oziroma mu zastavimo kakšno vprašanje. Večina nas Nika pozna iz družbenih omrežij, zato smo vedeli, da je zelo dober v sestavljanju Rubikove kocke ter da ima doma hišnega ljubljenčka, govorečo papigo.

Na koncu našega druženja nam jo je pokazal in z njo naredil nekaj trikov, kasneje pa še hitro sestavil Rubikovo kocko. S tem se je naše druženje zaključilo, poslovili smo se in si pomahali.

Ker smo imeli med prenosom tehnične težave, se nam je vse zamaknilo za približno 15 minut. Vmes smo imeli 20 minut odmora za malico, nato pa smo se zopet srečali z učiteljicami slovenščine. Pogovorili smo se o dnevu ter ga ovrednotili, potem pa še povedali, da je 3. december Ta veseli dan kulture, in na hitro preleteli kulturo v Sevnici. Ob koncu kulturnega dne smo še sami poustvarjali  na temo Franceta Prešerna. Delo smo slikali in poslali učiteljicam.

Ta dan nama je bil zelo všeč, saj sva izvedeli veliko novega o Francetu Prešernu. Nik je Prešerna predstavil na zanimiv in zabaven način. Navdušeni smo bili, ko je pokazal papigo in z njo naredil nekaj trikov. Niku smo lahko zastavljali vprašanja v klepetalnici, vendar nekateri učenci s svojimi izjavami niso ravno pokazali osebne kulture. Kulturni dan na daljavo je bil zelo dobro organiziran in tako tudi izveden. Misliva, da smo v tem dnevu vsi zelo uživali, popoldne pa se sprostili na snegu.

Avtorica slike: Zara Stanič, 8. b

Prispevek zapisali: Zala Plazar in Ivana Sešlar, 8. a

Loading

Accessibility