INTERVJU S KEMIKOM IN DRAMATIKOM TOMAŽEM DEKLEVO LAPAJNETOM

Objavljeno: 18.10.2018 | Avtor: mlampret

Tomaž Lapajne Dekleva je po izobrazbi kemik, vendar sedaj ne dela v kakšnih laboratorijih ali šolah za kemike, saj se ukvarja z gledališčem. Pa poglejmo, kako kemija in gledališče izgledata skozi njegove oči.

Gospod Tomaž, zakaj ste študirali kemijo, če ste imeli rajši gledališče?

Kot otrok sem rad nastopal in imel rad gledališče. Ko je prišel moj čas, da se odločim, kako in kam v srednjo šolo, sem premišljeval o kemijski,  a sem imel rad gledališče in razmišljal  sem, če se temu lahko posvetim tudi poklicno. Moji starši so rekli,  da se od gledališča ne da živeti  in naj si poiščem takšno šolo, da se  bom lahko preživljal. Tako sem se odločil za kemijsko šolo, saj mi je kemija bila zelo všeč  in dobro sem jo znal.

Kateri poklici so v gledališču, gospod Tomaž?

Veste, v gledališču je veliko poklicev, da predstava  nastane takšna, kot jo vi vidite. Prvi poklic je seveda igralec, on poskrbi, da se v predstavi kaj dogaja. V gledališču so tudi režiserji, kostumografi in scenaristi. Imamo tudi oblikovalce svetlobe in oblikovalce zvoka. V nekaterih gledališčih so tudi šepetalci, da komu kaj prišepnejo, če je potrebno. In velika gledališča imajo tudi frizerje, šivilje in mizarje.

Kakšna je razlika med gimnazijo in poklicno šolo?

Gimnazija je zelo splošna. Če greš na gimnazijo, boš imel splošno in veliko znanje.  Za naprej lahko greš kamorkoli, poti imaš odprte v katerokoli smer. Poklicne šole pa imajo poudarek na enem predmetnem področju, npr. vse o laseh, negi telesa, zdravju, in ko končaš to šolo, imaš že poklic in začneš delati. Seveda je razlika med poklicno šolo in gimnazijo, vendar obe šoli sta dobri za razvijanje možganov.

Kako je bilo učiti na srednji šoli in zakaj ste bili povabljeni?

Učiti na srednji šoli je bila dobra in lepa izkušnja, moji učenci so bili zelo delavni in takoj, ko so imeli nekaj znanja, so ga uporabili in že služili prvi denar (v Novi Gorici so delali v igralnicah). Delal sem na gimnaziji za dramatiko v Novi gorici. Učil sem, kako naj bi se vživeli v svojo vlogo in jo tudi zaigrali. Na to šolo sem bil povabljen, ker sem se poleg kemije ukvarjal še z dramatizacijo. Tam sem bil kar nekaj časa, vendar sem ugotovil, da pogrešam gledališče in da bi rad več igral in tako zdaj igram samo še v gledališču, vendar pa to povezujem tudi s kemijo.

Zahvaljujemo se Vam za čas, ki ste ga preživeli z nami. Spoznali smo, da sta gledališče in kemija zanimivi področji.       

Sara Šantej, 8. c

Loading

Accessibility