Fizika na kvadrat – ocena filma

Objavljeno: 10.02.2022 | Avtor: Barbara Košar

Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 9: film Fizika na kvadrat

Zaradi upokojitve izvrstne mentorice, ki je na naši šoli v preteklosti z učenci ustvarjala  odlične filme, je tokrat naše mlade filmske ustvarjalce vodila Gordana Kenda Kozinc v sodelovanju s somentorjem Tomažem Pavkovičem. Njihova letošnja naloga je bila zaradi vseh ukrepov in okoliščin še toliko težja. Vendar so pogumno zavihali rokave in  ustvarili novo filmsko stvaritev z naslovom Fizika na kvadrat.

Tričlanska komisija v sestavi Barbare Košar (predsednice), Janje Cesar Doberšek (članice) in Zale Plazar (učenke) je ob pregledu vsega zapisanega gradiva ter ogledu filma prišla do zaključka, da delo v celoti ustreza zahtevam, ki so navedene v 7., 8. in 9. točki Razpisa, zato prejme bronasto priznanje in je nadalje uvrščeno na regijsko tekmovanje.

Letošnji film ekipe učencev OŠ Sava Kladnika Sevnica je nastajal po literarni predlogi Ivana Cankarja – Bobi. Več kot stoletje staro Cankarjevo črtico današnji devetošolci berejo s cmokom v grlu: težko se namreč postavijo v čevlje glavnih junakov, Petra in Mihčeta. Njuno nenavadno prijateljstvo, ko je Peter ves čas v podrejenem položaju, je, gledano z očmi današnjega najstnika, vse prej kot prijateljstvo, ki bi si ga sami želeli. Medsebojnih vrstniških konfliktov smo navajene vse generacije, vendar se jih lotimo različno reševati. Tudi razne »lumparije« so se tekom časa spremenile, čustva, kot so sram, užaljenost, razočaranje ipd. pa so vedno znova enaka, boleča. Porodijo se lahko danes, porajala so se tudi v preteklosti, če se je prijateljstvo postavilo na preizkušnjo.

Mladim filmskim ustvarjalcem se je posrečilo vsa ta čustva izvrstno odigrati ter jih prikazati. Kakor se je počutil Peter, ko je ponižno pobral bob, ki ga je razposajeni Mihče zalučal proti njemu, tako je dobro stoletje kasneje podobno doživljala Sara, ko je spoznala, kaj sta storila Žan in Žiga. Njena dobrotljivost ni bila cenjena, ampak zasmehovana. Čeprav so se načini obračunavanja preselili na splet, niso zato nič milejši, pač pa ravno obratno. Sram, užaljenost in razočaranje, ki jih je doživljala, so bili morda manj boleči zgolj zato, ker so naleteli na sočutje. Cankarjev Peter je moral vihar čustev predelati sam, Sari pa so na pomoč priskočile prijateljice. Skupaj so našle rešitev, ki pomirljivo deluje na gledalca filma. Če je bila slaba vest Mihčetova kazen, potem sta jo Žiga in Žan s svojim mentorstvom mlajšim učencem še kar dobro odnesla. Korist je bila namreč obojestranska: onadva sta ponotranjila svoj »greh«, petošolci pa so dobili zabavna in domiselna učitelja. Sedenje ob mizi pri zvezku je bila navsezadnje dejavnost, ki je sicer nista ravno oboževala.

Glede na trenutne zdravstvene razmere, ki narekujejo določene omejitve, so se morali naši učenci kar znajti glede kraja (prostora) snemanja. Niso se mogli posluževati različnih lokacij, pač pa so se osredotočili zgolj na šolo z okolico. Prizor pri Sari doma je tako spretno lociran, da si z lahkoto predstavljamo njeno domačo sobo.

Posrečen izbor glavnih igralcev precej popestrijo vsi stranski liki in statisti, ki v času pouka neobremenjeno prikažejo šolsko stvarnost. Pika na i pa so igralske sposobnosti učiteljice za fiziko, ki jih je do sedaj preveč skrivala. Kot edina odrasla oseba v filmu je poskrbela za to, da so se protagonisti sploh povezali.

V kolikor se nam šolsko okolje zdi včasih dolgočasno, pa za bolj zabaven in sproščen del filma poskrbi živahna glasba, ki spremlja vmesne pojasnjevalne zapisane vložke. Le-ti so dobrodošla spremljava vsebini, da gledalca orientirajo skozi zgodbo.

Nedvomno lahko tako mentorjema kot mladi filmski ekipi iskreno čestitamo, da jim je ob vseh ukrepih in omejitvah z veliko  truda in delovne vneme ponovno uspelo  poustvariti še eno književno delo. Glede na pozitivne odzive gledalcev se za podmladek filmarjev zagotovo ni treba bati.

Le tako kreativno še naprej, veliko ustvarjalnega navdiha ter polno  izvirnih idej Vam želimo.

Da ob naslednjem kulturnem prazniku luč sveta ugleda nova filmska poslastica …

 

Zapisala: Barbara Košar, prof.

 

 

 

 

 

 

Loading

Accessibility