EKSKURZIJA V LONDON – London, here we come

Objavljeno: 31.03.2015 | Avtor: mlampret

V petek, 6. 3. 2015, smo se učenci in učiteljice spremljevalke Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica zbrali na ploščadi pred šolo, se z navdušenjem prešteli in vkrcali na avtobus, ki nas je prepeljal do letališča v Zagrebu. S Croatia Airlines smo odleteli v London, bolj natančno na
Heathrow, največje evropsko letališče.
V hotelu Hilton Gardens Inn nas je čakala soba, tja smo odložili svoje kovčke in potovalke ter se odpravili na nočni ogled Londona.
S podzemno železnico smo se odpeljali na naš cilj. Ogledali smo si Trafalgar Square, v sredini stoji Nelsonov kip, ki nas spominja na bitko pri Trafalgarju, v kateri so Angleži (Nelson) premagali Francoze. Za trgom stoji Narodna galerija, pogledali smo si le nekatere najbolj
znane slike, ker jih je preveč. S trga smo videli tudi zvonik Big Bena. Pozno zvečer smo končno legli v postelje in utrujeni zaspali.
V soboto nas je čakal obilen samopostrežni zajtrk v hotelu. Takoj po zajtrku smo odšli na ogled menjave straže pred Buckinghamsko palačo in znamenitega premika kraljeve straže. Sprevod godbe in kraljeve konjenice je prevzel naša srca.
Kasneje smo se odpravili na Greenwich, kjer smo videli razstavljeno ladjo in po izbiri obiskali še Nelsonov muzej. Ogledali smo si tudi park in na vzpetini stopili pred griniški ničelni poldnevnik in uro s 24 urami. Za kosilo smo si privoščili znamenito specialiteto Fish & chips.
Sledil je ogled Londona z ladjico na Temzi, na njej nas je temeljito napihalo. Z ladjice smo videli Big Ben, London Eye, Tower Hill in še mnoge druge stavbe.
Vodička Špela nas je odpeljala še na trg ulične umetnosti, kjer smo imeli čas zase. Ogledovali smo si stojnice in izložbe, spoznavali tujo kulturo, gledali trebušne plesalke in poslušali komedijante.
V nedeljo, 8. 3. 2015, smo se takoj po zajtrku odpravili na ogled muzejev. Natural History Museum nas je navdušil s podatki o nastanku Zemlje, o žuželkah in njihovem naravnem okolju, ogledali smo si kamnine in najbolj znana okostja vseh vrst dinozavrov. Obiskali smo še British Museum – muzej različnih kultur: azijske, afriške, egipčanske, rimske, grške in še mnogih drugih.
Vsi smo se že od samega začetka najbolj veselili prostega časa na Oxford Streetu, kjer smo kupili spominke zase, za družino in prijatelje. Nato pa v muzej voščenih lutk – Madame Tussaud’s! Tu smo se fotografirali z najbolj znanimi osebnostmi, kot so Brad Pitt, Angelina Jolie, Tom Cruise, Hitchcock in še ostale zvezde. Na nas pa je čakala še soba, polna pasti in grozljivih ljudi, ki so nas strašili in v kateri smo se vsi nakričali. In vožnja z vlakcem skozi zgodovino Londona, vse do epidemije kuge in še dlje v preteklost. Ogledali smo si še film v 4D z vsemi možnimi učinki.
Pred večerjo smo se sprehodili mimo najbolj znanega oglaševalskega mesta v Londonu in skozi znamenito Kitajsko četrt. Večerja, ki je sledila, pa je bila obilna in samopostrežna.
Pojedel si, kolikor si lahko.
Zadnji dan našega potovanja smo si ogledali še katedralo svetega Pavla – St. Paul’s Cathedral, od daleč videli Globe Theatre. Med potjo nazaj v naš hotel pa smo videli še šolo City of London School, kjer se je šolal Daniel Radcliff, ki je kasneje igral Harrya Potterja. To je bila tudi zadnja ogledana točka Londona, kajti zatem smo odšli po prtljago in se z avtobusom odpravili na letališče in nato proti domu.
Vsi smo se imeli enkratno in ves čas uživali v odkrivanju novega!

Nuša Krajnc in Ajda Trbovc, 8. a

Loading

Accessibility