DAN KOLIŠČARJEV

Objavljeno: 27.04.2022 | Avtor: Barbara Košar

Danes, 25. 4. 2022, smo imeli šestošolci na OŠ Sava Kladnika Sevnica kulturni dan: spoznavali smo življenje koliščarjev.

Prve pol ure smo spoznavali njihov način življenja. Naslednje pol ure pa smo izdelovali plakate z danimi informacijami. S plakata si se lahko hitro znašel, saj so bili na njem vsi pomembni podatki ter sličice kolišč.

Nato smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je do konca pouka ustvarjala majhno kolišče iz lesa. Druga skupina pa se je v naslednjih urah postavila v vlogo koliščarjev ter doživela nekatere trenutke njihovega življenja. Imeli smo 4 dejavnosti, iz katerih smo se veliko naučili.

Pri prvi dejavnosti smo izdelovali amulete, ki so se uporabljali za srečo. Mi smo jih naredili iz različnih školjk, kamenčkov, perlic ter gline, kar smo nataknili na vrvico in pustili posušiti.

Pri drugi dejavnosti pa smo postali lončarji in izdelovali prelepe posodice iz gline ter za okras dodajali majhne kamenčke ter odtiskovali vzorce. Vsi smo se zelo potrudili in naredili dokončan izdelek.

» Mmmm, tukaj pa nekaj diši,« smo si mislili, ko smo vstopili v gospodinjsko učilnico, saj smo vohali poseben kruh. Ta kruh je bil narejen brez kvasa, ker ga v starih časih še niso poznali. Vsak od učencev se je preizkusil v peki. Med čakanjem na pečeni kruh smo prebrali knjigo o zdravilnih rastlinah ter si ogledali filmček o človeku, ki je v naravi preživel kar 3 leta.

V zadnji uri pa smo izdelovali pletenice iz vrvic, pri čemer smo potrebovali  kar nekaj ročnih spretnosti.

Ta dan je bil zares poseben, ker smo se veliko naučili, spoznali zgodovino ter se priučili  novih veščin. Komaj čakam na naslednji dan dejavnosti!

                                                                                                                                       Manca Marcola, 6. B

Loading

Accessibility