Četvorka 2015

Objavljeno: 22.05.2015 | Avtor: mlampret
Danes, v petek, 22. so učenci 9. razreda naše šole pod vodstvom Plesnega centra Dolenjske ponovno odplesali največjo četvorko na svetu. Parade so se udeležili osnovnošolci in dijaki v petinštiridesetih mestih Srbije, Makedonije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, vsi z veliko željo po plesu in zabavi.

Točno opoldne je v športni dvorani Sevnica zadonela Straussova četvorka v 6 slikah. Številni gledalci na tribunah so devetošolcem navdušeno zaploskali. Po končani četvorki so odplesali še disco fox in jive.

Ulična četvorka je pod okriljem Plesnega centra Dolenjske letos potekala že 19. leto zapored.

Četvorka, tudi kvadrilija, je zgodovinski ples, ki ga v osnovni kvadratni formaciji plešejo štirje plesni pari (po dva in dva nasproti si stoječa para). Četvorka se je okoli leta 1750 razvila iz starega francoskega plesa cotillon. Proti koncu 18. stoletja so poznali več vrst četvork, od katerih je imela vsaka svojo melodijo in obliko. Še danes je ohranjena četvorka, ki jo sestavlja pet slik. Pleše jo poljubno število parov (deljivo s 4) tako, da si pari stojijo nasproti v dveh vrstah. Ples zahteva plesnega vodjo, ki napoveduje posamezne slike in figure. Vse do danes so se imena slik ohranila v francoščini.

Vsem udeležencem četvorke čestitamo.

Loading

Accessibility