29. OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT

Objavljeno: 19.03.2019 | Avtor: Gordana Kenda Kozinc

V petek, 15. 3. 2019, se je na gradu v Sevnici odvijal 29. otroški občinski parlament, kjer smo se srečali mladi parlamentarci iz šol sevniške občine in iz radeške osnovne šole. Iz naše šole smo se ga udeležile učenke: Ela Falež, Tina Kolman, Sara Mirt, Petra Marolt, Nika Zupančič in Kristina Guček, skupaj z ravnateljico go. Mirjano Jelančič ter mentoricama go. Katjo Lackovič in go. Gordano Kenda Kozinc, žal se mentorica ga. Veronika Pečnik Zgonc dogodka ni mogla udeležiti.

Takoj ko smo prišli na grad, nas je organizatorka dogodka, Osnovna šola Boštanj, razvedrila z odličnim kulturnim programom, ki nas je spravil v dobro voljo. Potem smo se razdelili v tri delavnice: v delavnici prve pomoči, smo imeli praktičen prikaz reševanja ob dušitvi s pomočjo Heimlichovega prijema, v drugi smo se sproščali, se učili vaj za premagovanje stresa ter delali vaje za koncentracijo, v tretji pa smo urili svoje ročne spretnosti, saj smo šivali gumbe na knjižna kazala. Pridobili smo veliko novih in uporabnih znanj.

Po kratkem odmoru je prišel trenutek, na katerega smo vsi čakali. Vsi učenci smo se posedli za veliko ovalno omizje, kjer so nas pozdravili tudi župan Sevnice Srečko Ocvirk, župan Radeč Tomaž Režun in predsednik Zveze prijateljev mladine Krško Vinko Hostar. Nato smo začeli razpravljati o letošnji temi otroškega parlamenta, Šolstvo in šolski sistem. Vsaka šola je izžrebala eno vprašanje, o katerem je morala razmisliti, predebatirati in nanj odgovoriti, kasneje pa so svoje mnenje dodale še druge šole. Res je bilo zanimivo slišati toliko različnih mnenj in pogledov na naše šolstvo, podanih je bilo tudi precej zanimivih predlogov, kako ga izboljšati. Po razpravi je vsaka šola glasovala za tri najbolj prepričljive predstavnike, od katerih sta bila izbrani dve predstavnici, ki bosta predstavljali Posavje na 29. nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani. To sta Tajda Šinkovec Mesar iz OŠ Boštanj in Ema Kmetič iz OŠ Radeče. Prav tako smo šole predlagale novo temo OP za prihodnji dve leti. Po pogostitvi in druženju smo se polni novih vtisov in novega znanja odpravili domov.

Kristina Guček,

predsednica SUŠ

 

Loading

Accessibility