ZGO_8

Pouk na daljavo bo potekal še kar nekaj časa. Za uspešnejše delo vam pošiljava svoja elektronska naslova, kjer bova med tednom dosegljivi v času od 8.00 do 13.00.

Vesna Butkovič: vesna.butkovic@ossevnica.si
Marjeta Teraž: marjeta.teraz@ossevnica.si

OPREDELITEV  NALOG/VSEBIN  GLEDE NA STANDARDE ZNANJA:  

minimalni standardi *,

temeljni standardi **, 

standardi višjih taksonomskih stopenj ***.

 

ZGODOVINA 8 – 1. ura v tednu od 16. do 20. 3. 2020

V primeru težav oziroma pri svetovanju, se lahko v času od 8.00 do 13.00 obrneš na učiteljico, ki te poučuje-vesna.butkovic@ossevnica.si, marjeta.teraz@ossevnica.si

Za današnje delo boš potreboval/a RAZISKUJEM PRETEKLOST samostojni delovni zvezek 2.del

I. V zvezek čez dve vrsti zapiši naslov VZPON MEŠČANSTVA

Prvi podnaslov : DUNAJSKI KONGRES

Preberi besedila v samostojnem delovnem zvezku str.56-60 .

Reši 1. nalogo v SDZ na str. 56 (v pomoč naj ti bo znanje o Napoleonu)

Reši 2.in 3.  nalogo v SDZ na str.57 (nanašata se na besedilo na strani 56)

Reši 4 in 5. nalogo v SDZ str. 58 – 59 (uporabljaj priložena zemljevida).

III. Zapis o predelanem gradivu naj vsebuje odgovore na vprašanja v samostojnem delovnem zvezku str. 60 PONOVI.

____________________________________________________________________________________________________________

PREBERI, ČE TE ZANIMA.

Kako je nastala sacher torta?

Ali poznate zgodbo najbolj slavne avstrijske sladice? Nastala je po naključju, 5. decembra pa je v čast torti celo državni praznik.

5.decembra 1832 je avstrijski vojvoda Wenzel von Metternichpriredil gala večerjo za plemiče. V želji, da bi nanje naredil vtis, je svojemu slaščičarju naročil naj naredi sladico, ki je ne bodo pozabili. A zgodila se je smola, da je glavni slaščičar zbolel in je težka naloga padla na ramena 16-letnega vajenca Franza Sacherja. Ko je vojvoda slišal, kaj se je zgodilo in ni mogel ničesar več ukreniti, je dejal: “Samo, da me nocoj ne bo sram.”Fantič se je znašel pred odgovorno nalogo. Vedel je, da nima dovolj izkušenj, da bi si lahko privoščil popolno novost, zato je vzel preizkušeno sladico in jo posladkal po svoje. Znano je namreč, da je Conrad Hagger v svoji kuharici iz leta 1718 opisal recept za izdelavo čokoladne torte. Leta 1749 sta v Dunajski kuharici (Wienerisches bew{-15452}hrtes Kochbuch) avtorja Gartler in Hickmann med več sto zbranimi recepti prav tako omenjala torto iz jajc, masla in čokolade.

Dejstvo je, da je mladi Sacher v obeh knjigah dobil navdih, pika na i pa je bila marelična marmelada in preliv iz grenke čokolade, ki sta bila njegova domislica. Tako se je rodila sladica primerna za odrasle, ki se je niso sramovali niti moški.

Navdušenje med povabljenimi gosti je bilo izjemno, mladenič pa je dobesedno čez noč postal najbolj slaven slaščičar daleč naokoli.

REVOLUCIJA V LETU 1848