IP-MME

ČETRTEK (21.5.2020)

Učenci, vstopamo v DEVETI (LIHI) teden našega izobraževanja smiley

Izdelujemo projektne naloge/ppt predstavitve. Upam, da ste si že vsi zamislili imena vaših projektnih nalog in, da ste tudi že kaj naredili. Nekateri še vedno niste zapisali naslova vaše projektne naloge v spletno učilnico, prosim da to zapišete.

Torej, prosim, da do naslednjič v spletno učilnico napišete spodnje 4 stvari:

 1. naslov projektne naloge/ppt predstavitve (kdor še ni),
 2. kratek opis projektne naloge, ki ste si jo zamislili, torej kaj predstavlja vaša projektna naloga,
 3. napišete kaj ste do sedaj naredili,
 4. napišete kaj imate še namen narediti.
 5. na elektronski naslov: petra.pucko@ossevnica.si pošljete vaše projektne naloge, ni važno v kateri fazi izdelave so. Naloge bom pogledala in vam podala odgovor oz. povratno informacijo.

 

Lepo delajte smiley


 

ČETRTEK, 7.5.2020

Učenci, smo v sedmem (lihem) tednu našega izobraževanja smiley

Začeli bomo z izdelavo projektne naloge. Vsak od vas bo izdelal PowerPoint predstavitev. Tema predstavitve je lahko karkoli (računalniške igrice, živali, zdrava prehrana, izobraževanje, ustvarjanje, vaš hobi,…).

Glede na to, da imamo predmet MME samo še vsaki drugi teden, ga imamo do konca šolskega leta le še nekajkrat. Torej, do konca šolskega leta izdelujete projektne naloge in mi vsaki drugi teden, ko imamo na urniku MME poročate o napredku.

V spletni učilnici vam bom vsak drugi teden, (ko imam na urniku MME) odprla nalogo, kamor boste vpisali kaj ste v teh 14 dneh naredili/oz. dodali v svoj projekt. Seveda pa mi sproti med izdelavo lahko kadarkoli pošljete vprašanje, če potrebujete pomoč pri izdelavi na elektronski naslov: petra.pucko@ossevnica.si. V ta namen sem odprla tudi kanal v eAsistentu prav za naš predmet Multimedija v katerega vam bom poslala kakšno obvestilo, lahko pa v njem vprašate za nasvet, pomoč mene ali sošolca.

PowerPoint predstavitev naj zajema vsaj 8 prosojnic:

 • uvodno prosojnico (naslovno prosojnico). Le ta mora vsebovati:
  • naslov predstavitve,
  • osnovne podatke o avtorju,
  • osnovne podatke o  šoli,
  • šolsko leto,
 • vsaj 6 prosojnic, ki predstavljajo jedro predstavitve. Le te morajo vsebovati:
  • nekaj besedila (če besedilo ni tvoje navedi vire),
  • ​​​​​​​kakšno sliko (če slika ni tvoja navedi vire),
  • vsaj eno povezavo na spletno stran, povezavo lahko narediš iz besedila ali slike,
  • vsaj eno vstavljeno obliko (kvadrat, krog, srček, sonček, oblaček, puščico,…),
  • prehode med posameznimi diapozitivi (uporabi enotne prehode med diapozitivi),
  • vsaj eno animacijo na vsaj enem elementu na vsaj enem diapozitivu,
  • če je komu izziv prelahek, naj doda še interaktivne gumbe za prehod med posameznimi diapozitivi,
 • zaključno prosojnico

 

ZAHTEVANO OBLIKOVANJE:

 • v celotni predstavitvi uporabite enotno ozadje na vseh prosojnicah,
 • v celotni predstavitvi uporabite enotno oblikovane naslove prosojnic,
 • pisava naj bo enotna na vseh diapozitivih,
 • vstavi enotne prehode med diapozitivi,
 • pazi, da ne bo na posameznem diapozitivu preveč besedila in preveč slik.

 

Do naslednjič boste v spletno učilnico zapisali naslove vaših projektnih nalog. Vaše projektne naloge mi boste tudi poslali na elektronski naslov: petra.pucko@ossevnica.si. Ni važno v kateri stopnji izdelave je vaša predstavitev, pomembno je, da jo sproti pošiljate, da lahko vidim vaš napredek in vam lažje svetujem kako naprej.

 


ČETRTEK, 16.4.2020

Učenci, vstopamo v PETI (LIHI) teden našega izobraževanja 🙂 Kot ste bili obveščeni imamo od sedaj naprej predmet multimedija vsak drugi teden.

Tukaj imate REŠITVE VPRAŠALNIKA/KVIZA, ki ste ga dobili prejšnji teden za rešit za ponavljanje snovi o uporabi PowerPoint-a

Da si ustvarjalno popestrimo te čase, ko smo doma, začenjam izziv OSTANI DOMA 🙂

Do naslednjega srečanja ustvarite v PowerPoint-u samo 1 diapozitiv na temo izziva OSTANI DOMA. Diapozitiv naj bo kot reklama ali oglas za osveščanje ljudi, naj v teh časih ostanejo doma.

Uporabite čim več različnih orodij v PowerPointu, ki  smo jih spoznali do sedaj (vstavljanje oblik, oblačkov, polja z besedilom, slike, barve, sloge, ozadja,… kar želite). Naj vas vodi DOMIŠLJIJA.

Za primer sem vam tudi sama pripravila en diapozitiv na temo izziva, da si boste lažje predstavljali kaj želim od vas.

Diapozitiv shranite pod imenom: IME PRIIMEK_OSTANI DOMA in mi ga pošljite na mail: petra.pucko@ossevnica.si.


 

ČETRTEK, 9.4.2020

Učenci, vstopamo v ČETRTI teden našega izobraževanja 🙂 Vztrajno in pogumno naprej! 🙂

Naj vas na začetku najprej pohvalim, namreč vaša odzivnost se izboljšuje, vendar še vedno se ne javljate redno vsi! Zato vas še enkrat pozivam, da vedno pogledate najprej v spletno učilnico, kjer je navedeno ali je za ta dan potrebno pogledati še kaj na spletno stran. Namreč določenih nalog tehnično ne morem objaviti v spletni učilnici, lahko pa jih na spletni strani. Ne pozabite v spletni učilnici na koncu ko vse preberete in nalogo rešite to potrditi z gumbom.

Bliža se čas, ko boste začeli z izdelavo projektne naloge, in sicer izdelali boste svojo PowerPoint prezentacijo. Da pa vam bo izdelava prezentacije povzročala čim manj preglavic, boste v tem tednu izpolnili spodnji vprašalnik (16 vprašanj), namenjen ponavljanju snovi o uporabi PowerPoint-a. Ne pozabite na koncu klikniti na gumb Submit.

 


 

ČETRTEK, 2.4.2020

Učenci, pozdravljeni v tretjem tednu izobraževanja na daljavo!

1. OBVESTILO

Želim si, da bi začela uvod današnjega nagovora s stavkom: “Vesela sem, da smo se preko spletne strani Izobraževanje na daljavo zbrali vsi.” Pa vendar tega ne morem zapisati, saj je odziv vašega sodelovanja slab. Razloga za to pa ne vem.

Učenci, kot kaže se bo izobraževanje na daljavo izvajalo dlje kot smo mislili, zato moramo učitelji poiskati rešitev kako bomo delali z vami, da vam bo čim bolj prijetno, da boste radi sodelovali in bili posledično bolj odzivni.

Kot veste smo do sedaj komunicirali le enosmerno, torej jaz sem vam dala nalogo, vi ste jo ali pa je celo niste reševali oz. rešili. Vaša odzivnost ni najboljša.

S snovjo gremo naprej in verjetno bomo morali tudi preverjanje in ocenjevanje znanja izvajati na tak način, zato vas resnično spodbujam, da se začnete vključevati v izobraževanje na daljavo. Izvajati bomo začeli dvosmerno komunikacijo, kar pomeni, da se boste morali na moje naloge odzvati na način, ki vam ga bom predstavila spodaj.

NAVODILA:

Vpišete se v eAsistentovo učilnico Xooltime in pogledate navodila, ki sem vam jih pripravila pri predmetu. Še vedno vam bom večino snovi podala preko spletne strani, kot ste bili vajeni do sedaj, vendar najprej pogledate v spletno učilnico Xooltime iz katere boste imel vedno narejeno povezavo do spletne strani oz. naloge. V učilnici Xooltime morate na koncu ko vse preberete in nalogo rešite to potrditi z gumbom. S tem dobim povratno informacijo, da ste nalogo prebrali in rešili. Če bo potrebno, pa mi boste preko spletne učilnice oddali tudi zahtevano posamezno nalogo (pdf ali word dokument, sliko,…). Če bo situacija od nas zahtevala, da moramo imeti preverjanja in ocenjevanja na daljavo bomo tudi to izvajali na ta način, zato vas prosim, da to vzamete resno. Torej, imeli bomo kombinacijo spletne strani (kot do sedaj) in eA spletne učilnice Xooltime. Seveda pa ostaja elektronska pošta še vedno temeljno komunikacijsko orodje in mi lahko pišete kadarkoli (petra.pucko@ossevncia.si).

 

2. SEDAJ PA NA DANAŠNJO TEMO

Učenci, prejšnji teden (26.3.2020) in še teden nazaj (19.3.2020) ste dobili za nalogo, da PowerPoint predstavitev, ki ste jo naredili oddate  preko storitve OneDrive in mi jo posredujete v skupno rabo, da predstavitve pregledam. Menim, da sama naloga ni bila težka, saj ste morali 19.3.2020 narediti le isto predstavitev, ki ste jo delali za ocenjevanje v šoli, prejšnji teden (26.3.2020) pa ste morali v to isto predstavitev vstaviti le videoposnetek. Do danes (v 14 dnevih) je to storil le eden učenec. Kje ste ostali? Lahko samo ugibam… razmišljam, da ste morda pozabili kako se da mapo ali dokument v skupno rabo. Zato vam danes pošiljam navodila, ki ste jih na začetku šolskega leta dobili vsi in ste jih morda že izgubili, in sicer navodila, oz. učni list o storitvi OneDrive. Čisto na koncu učnega lista je razloženo tudi to, kako date mapo ali dokument v skupno rabo.

NAVODILO – Storitev OneDrive

Ker ste v zamudi z nalogami, vam ta teden ne dam nobene nove naloge, ampak zahtevam, da naredite vse za nazaj, da pridemo na zeleno vejo. Vsa navodila imate spodaj po datumih.

Ne pozabite na koncu ko ste vsa navodila prebrali, nalogo rešili ter jo dali v skupno rabo to označiti tudi v spletni učilnici.

ZA KONEC REŠITE ŠE ANKETO! Ne pozabite na koncu klikniti SUBMIT.

 

 


ČETRTEK (26. 3. 2020)

Pozdravljeni v drugem tednu izobraževanja na daljavo 🙂

Upam, da vam naloga prvega tedna ni delala težav, saj ste morali ponovno narediti PowerPoint predstavitev, katero smo naredili že v šoli, torej je bila to za vas le ponovitev osvojenega. Preverila sem ali ste mi dokumente, oz. predstavitve dali v skupno rabo (preko storitve OneDrive). V skupno rabo je bil dodan le en dokument. Če vam uporaba skupne rabe dela težave, mi lahko predstavitve pošljete tudi po mailu. Če ste pozabili/izgubili vaše podatke za AAI račun, pa mi prav tako sporočite in vam jih pošljem ponovno.

Še vedno velja, da sem vam na voljo vsak dan za kakršna koli vprašanja. Pišete mi lahko preko e-asistenta ali e-maila (petra.pucko@ossevnica.si).

Danes boste predstavitev, ki ste jo naredili v prejšnjem tednu nadgradili. Naučili se boste kako v PowerPoint predstavitev vstavimo video posnetek in mu določimo dodatne nastavitve. V nadgrajenih navodilih za pripravo predstavitve, ki vam jih prilagam spodaj sta dodani 6. in 7.naloga, ki ju rešite do naslednjič. Ker gre za obravnavo novo snovi sem vam posnela video z natančnimi navodili (glej spodaj). Pri ogledu video posnetka vključite zvočnike, saj so te ključnega pomena pri izdelavi 6. in 7. naloge. Prilagam vam tudi film Lupilec jabolk, ki ga potrebujete za izdelavo 6. in 7. naloge. Prav tako potrebujete pesem Ditka ne bodi kot drugi, v kolikor je še niste vstavili v predstavitev. Le to si lahko snamete iz spletne strani pri navodilih za prejšnji teden (spodaj).

Predstavitev mi tako kot zadnjič dajte v skupno rabo preko oblačne storitve OneDrive (vsa navodila so v dokumentu Navodilo za pripravo predstavitve).

Navodila glede prenosa dokumentov:

1. Ko klikneš na spodnjo povezavo Navodilo za pripravo predstavitve (6. in 7. naloga) se le ta dokument na računalnik prenese sam.

Navodila za pripravo predstavitve (6. in 7. naloga)

2. Klikni z desno miškino tipko na napis Film-Lupilec jabolk  in izberi možnost Shrani povezavo kot.

Film-Lupilec jabolk

3. Navodila za izdelavo 6. in 7. naloge

Klikni na gumb Play (bel trikotnik).

Zabavno reševanje želim 🙂

 


Pozdravljeni učenci 🙂

razmere so nas prisilile v delo na daljavo … Kot vam večkrat pravim, ste sposobni in delovni in sploh ne dvomim, da nam bo tudi na tak način uspelo usvojiti vse potrebno znanje. Pripravila sem vam razpored snovi, ki bi jo naredili pri uri računalništva v tednu od 16. do 20. 3. 2020.

Seveda pa vam bom vsak dan na voljo tudi za kakršna koli vprašanja. Pišete mi lahko preko e-asistenta ali maila (petra.pucko@ossevnica.si).

Vse kar boste delali sami doma, bomo v šoli, ko se ponovno vidimo, pregledali, če vam kaj ne bo jasno, bom ponovno razložila.

ČET, 19. 3. 2020        Pregled ocenjevanja in ponovna priprava PowerPoint prezentacije

Prejšnji teden smo imeli ocenjevanje znanja, katerega ste vsi zelo uspešno končali. Opazila sem, da vas je imela večina težavo pri 4.c in 4.d nalogi, pri kateri je bilo potrebno napise animirati z učinkom Letenje navznoter. Pri možnostih učinka pa izbrati letenje Z leve. Napisi so morali prileteti po odstavkih in ne vsi naenkrat. Po animaciji pa se je morala vsaka vrstica obarvati še oranžno.

Vaša naloga danes je, da še enkrat pripravite predstavitev, enako kot je bila na ocenjevanju, s tem utrdite snov, ki vam je delala težave in si na ta način pripravite predstavitev na kateri bomo naslednji teden nadgrajevali snov. Razlago za četrto nalogo, katera vam je povzročala težave vam pripenjam spodaj. Prav tako vam pripenjam navodilo za pripravo predstavitve (isto kot ste jo imeli pri ocenjevanju) in vse dokumente, ki jih potrebujete za pripravo predstavitve (slike jabolk, sliko za ozadje, besedilo, ki ga potrebujete za predstavitev, animirano jabolko in pesem Ditka ne bodi kot drugi). Vse omenjene dokumente si posnemite na svoj računalnik, potem pa pripravite predstavitev, katero mi pošljite v skupno rabo preko oblačne storitve OneDrive (vsa navodila so v dokumentu Navodilo za pripravo predstavitve).

Navodila glede prenosa dokumentov:

1. Ko klikneš na spodnjo povezavo Navodilo za pripravo predstavitve se le ta dokument na računalnik prenese sam.

Navodilo za pripravo predstavitve

2. Klikni na sliko z desno miškino tipko in izberi možnost Shrani sliko kot.

3. Klikni na sliko z desno miškino tipko in izberi možnost Shrani sliko kot (slika za ozadje).

4. Ko klikneš na spodnjo povezavo Besedilo za predstavitev se le ta dokument na računalnik prenese sam.

Besedilo za predstavitev

5. Klikni z desno miškino tipko na napis Animirano jabolko in izberi možnost Shrani povezavo kot.

Animirano jabolko

6. Klikni z desno miškino tipko na napis Pesem_Ditka ne bodi kot drugi in izberi možnost Shrani povezavo kot.

Pesem Ditka ne bodi kot drugi

7. Ko klikneš na spodnjo povezavo Navodilo oz. razlaga za 4.c in 4.d nalogo se le ta dokument na računalnik prenese sam.

Navodila oz. razlaga za 4.c in 4.d nalogo

Če karkoli ni jasno pa kar z besedo na dan 🙂

Za dosežene minimalne standarde znanja je potrebno znati v PowerPoint predstavitev vstaviti prazne diapozitive, besedilo in slike ter vstaviti sliko za ozadje. PowerPoint predstavitev je potrebno znati uspešno shraniti na svoj računalnik.