GOS_6

Dragi učenec/ učenka,

pri delu uporabljaj  učbenik in delovni zvezek za gospodinjstvo. Kot dodatno gradivo pa lahko uporabljaš    spletno povezavo : www.iRokus.si in www.iRokusPlus.si .

Navodila za delo v tem tednu: ( – minimalni standardi)

  • Pomagaj staršem pri pripravi kosila (predpriprava, priprava, priprava pogrinjka, serviranje, pospravljanje, pomivanje)
  • Zapiši  jedilnik za kosilo za en dan.
  • Živila, ki ste jih uporabili za kosilo,  razvrsti v  skupine po prehranski piramidi.
  • Zbiraj embalažo živil za pripravo prehranske mape, ki jo bomo delali čez 14 dni.
  • Utrjevanje: REŠI KVIZ- PREHRANA  na spletni povezavi     https://interaktivne-vaje.si/naravoslovje/naravoslovje_6r.html

 

NAVODILO ZA DELO: 23.3.2020 – 27.3.2020 ( – minimalni standardi, kdor želi več)

1.ura: POMOČ DOMA (TEDENSKI IZZIV)

  1. Tudi v tem tednu doma čim več sodeluj pri gospodinjskih opravilih (kuhanje, priprava mize, pomivanje, pospravljanje), zaželeno je tudi, da pomagaš pri opravilih na vrtu in si čim več na svežem zraku.
  2. Doma sodeluj pri pranju perila, obešanju – sušenju, predvsem pa tudi kaj zlikaj ali lahko prišiješ kakšen gumb. Dodaten izziv: če imaš možnosti, predelaj kakšno staro oblačilo.
  3. Starši naj tvoje delo potrdijo s podpisom na DL – TEDENSKI IZZIV POMOČ DOMA marec 2020

2.ura: KAJ MORAM VEDETI, PREDEN ZAČNEM KUHATI?

  1. Preberi v učb. str. 76,77

       2. Reši vajo 47 v DZ

3. V zvezek napiši miselni vzorec o prebrani temi

GOSPODINJSTVO –  6.r:   30.03.2020 – 3.teden

Spoštovani učenci!

Upam, da ste zdravi in v dobri formi za delo.

S TEDENSKIM IZZIVOM -pomoč doma prejšnjega tedna lahko nadaljujete, poleg tega pa bomo praktično spoznali temo : KAKO SE LOTIM DELA V KUHINJI? – učb. str. 80 (preberi)

Recept za palačinke lahko preizkusite skupaj s starši ali nekom, ki je starejši od vas.

Rešite vajo 51 v DZ .

TEDENSKI IZZIV za ta teden pa je : USTVARI RECEPT OKUSNE JEDI

Najprej dobro preberi navodila, nato se pogovori z osebo, ki bo ustvarjala s teboj v kuhinji. Dogovorita se, kaj bosta ustvarila.

Preizkušen recept zapišite v zvezek za gospodinjstvo, lahko napravite tudi fotografijo jedi (in tudi vas, ko ustvarjate).

Zapisano mora biti:

  1. NASLOV JEDI
  2.  POTREBUJEM (živila in pripomočki)
  3.  POTEK DELA
  4. MOJA OCENA JEDI (kot smo pisali pri praktičnih vajah v šoli).

Ne pozabite pospraviti kuhinje!  😊

Če pa želite še kaj več ustvariti in imate za to pogoje, mi recept pošljite v word datoteki, skupaj s fotografijami v spletno učilnico ali preko kanala eAsistenta.

Želim vam ustvarjalno in zabavno ter uspešno delo.

 

GOSPODINJSTVO –  6.r:   6.04.2020 – 4.teden ( – minimalni standardi*, kdor želi več***)

Spoštovani učenci!

Upam, da ste zdravi in še vedno v dobri formi za delo.

S TEDENSKIM IZZIVOM-pomoč doma prejšnjih tednov lahko nadaljujete, poleg tega pa bomo spoznali temo : KAJ VSE POTREBUJEM ZA OBDELAVO ŽIVIL IN PRIPRAVO JEDI? – učb. str. 78 in 79 (preberi)

V zvezek napiši naslov in točke :VELIKI IN MALI GOSPODINJSKI APARATI, v reklamnem časopisju lahko izrežeš slike in jih nalepiš pod ustrezno točko.

Rešite vajo 48, 49 in 50 v DZ  (pomoč – učb.)

TEDENSKI IZZIV za ta teden je : V ČEM NAJ KUHAM IN POSTREŽEM HRANO?

Najprej natančno preberi tekst v učb.str.81, 82 in 83.

Naslov zapišite v zvezek za gospodinjstvo, lahko napravite tudi fotografije vaše posode in pribora doma ali spet nalepite ustrezne slike iz reklam.

Ne pozabite pospraviti kuhinje in svoje sobe!  😊

Rešite vajo 51, 52, 53 in 54 v DZ (pomoč – učb.)

Če pa želite še kaj več ustvariti in imate za to pogoje, mi vaše zapise pošljite v word datoteki, skupaj s fotografijami v spletno učilnico ali preko kanala eAsistenta.

Želim vam ustvarjalno ter uspešno delo.

_______________________________________________________________________________________________

Danes je 7. 4. 2020, Svetovni dan zdravja. Na celotni šoli bo zato potekal dan dejavnosti.

Vsa navodila za delo najdete pod rubriko AKTUALNO.

 _____________________________________________________________________________________

GOSPODINJSTVO –  6.r:  17.04.2020 – 5.teden ( – minimalni standardi*, kdor želi več***)

Spoštovani učenci!

Upam, da ste zdravi in še vedno v dobri formi za delo.

S TEDENSKIM IZZIVOM-pomoč doma prejšnjih tednov lahko nadaljujete, poleg tega pa bomo spoznali temo :

KAKO PRIPRAVIM POGRINJEK?  -učb. str. 84, 85 in 86 (preberi) in v zvezek napiši naslov,

reši vajo 55 in 56 v DZ. 

Izberi 1 nalogo * ali 3 naloge*** ki ti je (so ti) najbolj všeč in jo (jih) naredi:

  • Opiši pripravo pogrinjka v zvezek in nalepi sliko.
  • Za radovedne: po navodilih pripravi pogrinjek za nedeljsko kosilo.
  • Napiši meni za svečano priložnost po lastnem okusu in želji.
  • Nauči se lepo zložiti prtiček s pomočjo DZ – vaja 57.
  • Napiši vsaj štiri pravila lepega obnašanja pri jedi.
  • Izberi pravilne odgovore na vprašanja: PREIZKUSI SE (učb. str. 88).

Želim vam ustvarjalno ter uspešno delo.

________________________________________________________________________________________________

GOSPODINJSTVO –  6.r:  24.04.2020 – 6.teden ( – minimalni standardi*, kdor želi več***)

S TEDENSKIM IZZIVOM-pomoč doma prejšnjih tednov lahko nadaljujete,

poleg tega pa bomo spoznali temo : ALI MI HRANA LAHKO ŠKODUJE?

V zvezek napiši naslov: ALI MI HRANA LAHKO ŠKODUJE?

Prepiši  ključne točke, ki so podčrtane*:

  1. Zastrupitev s hrano: Izberi in preberi en članek– učb. na str. 64
  2. Reši nalogo v DZ str. 29: VAJA 43
  3. Poglej sliko v učb. str. 65: Kako pride mikroorganizem v hrano?
  4. Poišči v učb. str. 66 štiri pogoje za razvoj mikroorganizmov: Kaj potrebujejo mikroorganizem za rast in razmnoževanje?
  5. Poglej sliko v učb str. 66 in poišči štiri ukrepe: Kaj storiti, da bo hrana varna?
  6. Poglej : Kako podaljšati rok trajanja hrane? Klikni na spodnjo povezavo.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/ugriznimo-znanost/174402392

  1. **Reši nalogo v DZ str. 29: VAJA 44, 45

Želim vam ustvarjalno ter uspešno delo.

__________________________________________________________________________________________

GOS – 6. r:  4.05.2020 – 8.05.2020 

 ( – minimalni standardi*, temeljni standardi**, kdor želi več***)

 

TEDENSKIM IZZIVOM – pomoč doma prejšnjih tednov lahko nadaljujete, za ponovitev si poglejte

priponko : Kako pravilno ravnamo s hrano

Spoznali bomo novo temo : OZNAČEVANJE ŽIVIL in se pripravili na ocenjevanje znanja z zbranim

materialom ( embalaže živil).

V zvezek napiši naslov: PODATKI NA EMBALAŽI ŽIVIL

  1. Preberi tekst – učb. na str. 70 – 73*
  2. Preglej PPpredstavitev:  OZNAČEVANJE ŽIVIL – podatki na živilu*
  3. V zvezek napiši nalogo, ki je na koncu predstavitve** ali nalepi eno embalažo z vsemi podatki*
  4. Reši še nalogo v DZ str. 30: VAJA 46*
  5. Po lastni zamisli ustvari embalažo (material izberi po želji) za živilo s vsemi podatki in mi pošlji fotografijo v spletno učilnico.***

 

Želim vam ustvarjalno ter uspešno delo ♣.

________________________________________________________________________________________

GOS – 6. r:  11.05.2020 – 15.05.2020   ( – minimalni standardi*, temeljni standardi**, kdor želi več***)

Dragi učenec/ učenka,

prišel je čas, da pridobljeno znanje utrdite in preverite z naslednjimi nalogami in vprašanji:

Priponka: Utrjevanje in preverjanje znanja-gos 6 *

V pomoč vam bo: Prehranska piramida**. Naloge lahko rešiš na list ali v zvezek, na nekatera vprašanja pa boš odgovoril v spletni učilnici

(glej  vprašanje).

Pri delu (za ugotavljanje pravilnosti) uporabljaj  učbenik in delovni zvezek za gospodinjstvo ter zbrano embalažo živil. Kot dodatno gradivo pa lahko uporabljaš  spletno povezavo : www.iRokus.si in www.iRokusPlus.si ***.

Želim vam res uspešno delo, saj kot veste preverjanju znanja sledi ocenjevanje!

_______________________________________________________________________________________________

Pozdravljen šestošolec/šestošolka,

tedenski izziv, ki te čaka, je OCENJEVANJE.

Prejšnji teden si imel/a nalogo preveriti, kaj si se v tem času naučil/a.  S pomočjo rešitev preglej naloge  preverjanja.

Priponka: Utrjevanje in preverjanje znanja-gos 6-rešitve

Nato se loti dela tako, da odpreš priponko OCENJEVANJE in pripraviš zbrano embalažo živil, ki so pridno zbiral/a tri mesece.

Priponka: Ocenjevanje OZNAČEVANJE ŽIVIL GOS 6

Če embalaže ni  dovolj, lahko pogledaš po kuhinjskih omaricah ali v hladilnik in poiščeš primerno (ustrezno) pakirano živilo. Na embalaži prebereš podatke in jih ustrezno napišeš (prepišeš) v ocenjevalni list. Embalažo živil tudi pravilno razvrstiš v prehranske skupine.

Ko končaš z delom, urejen ocenjevalni list vrneš – pripneš v spletno učilnico ali pošlješ kot priponko na e- naslov:

alenka.povsic@ossevnica.si    ali   kristina.prijatelj@ossevnica.si

Časa za oddajo nalog imaš en teden oz. oddati moraš do naslednjega četrtka.

Uspelo ti bo, učiteljici gospodinjstva

______________________________________________________________________________________________________________________________________

GOS 6: od 20.5. do 29.5.2020

Izziv prejšnjega tedna: Nekateri še niste oddali (poslali) ocenjevalnega lista o embalaži živil. To storite čim prej.

Analiza ocenjevanja bo  prvo uro pouka gospodinjstva v šoli.

Čaka pa te še  zadnji izziv v pouku na daljavo: PREHRANJEVALNE NAVADE.         

 Priponka:PREHRANJEVALNE NAVADE -UL (1)

Odpri priponko, natisni list in reši naloge ali odgovore napiši v zvezek, če lista ne moreš natisniti.

Pri delu si pomagaj si z učb. str. 60 in 61.

Se vidimo naslednji teden v šoli, učiteljici gospodinjstva