FIZ_9

Dragi učenci in učenke,

Delo na daljavo se bo še kar nekaj časa nadaljevalo. Zato upam, da sproti predelujete učna gradiva.  Kar vam je nejasno, ali želite še podrobnejšo razlago mi pišite po elektronski pošti :valentina.mlakar@ossevnica.si

Naloge so velikokrat diferencirane, lažje naloge so obarvane črno, srednje zahtevnejše so obarvane modro, zahtevnejše pa rdeče. V zbirki pa imate označene lažje naloge z eno zvezdico, srednje težke z dvema zvezdicama, zahtevnejše pa s tremi zvezdicami. Veliko uspeha pri reševanju in ostanite zdravi.

Navodila za delo v osmem tednu :

Utrjeval boš Ohmov zakon in upor. Glej navodila in predelaj el. prosojnice.

Navodila za 8. teden

Ohmov zakon druga ura

Navodila za delo v devetem tednu :

Spoznali boste kako izračunamo skupni upor pri zaporedni vezavi upornikov. Delate po elektronskih prosojnicah.

Zaporedena vezava upornikov

 

Navodila za delo v petem tednu :

V tem tednu boš spoznal, kako je z napetostjo pri zaporedni vezavi in ponovil delo in energijo.

Najprej si oglej wordov dokument z navodili za delo. Nato si oglej el, prosojnice powerpoint.

Navodila za 5. teden

Napetost pri zaporedni vezavi

Navodila za delo v sedmem tednu (7.5. 2020)

Spoznal boš kako se spreminja tok skozi upornik , če večamo napetost.  Preberi navodila in se uči ob elektronskih prosojnicah powerpoint.

Navodila za 7. teden

Ohmov zakon in upor

Navodila za delo v šestem tednu (22.4.)

Spoznal boš, kaj je z napetostjo pri vzporedni vezavi in različna električna vezja. Preberi navodila in si oglej powerpoint prosojnice.

Navodila za 6. teden

Napetost pri vzporedni vezavi

Dodajam še video posnetka, ki ju je pripravil g. Urban Znoj, študent matematike in fizike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Sta vredna ogleda, saj boste razloženo snov še bolje razumeli.

 

 

Navodila za delo v četrtem tednu ( od 6.4. do 10.4. 020)

  1. ura v tem tednu – glede na komunikacijo preko Skypa, sem vam za lažje razumevanje pripravila samo ponavljanje snovi zadnjih dveh ur. Preglejte si prosojnice v powerpointu, ne prepisujte vsega v zvezek, ampak samo tri ali štiri naloge, ki jih morate rešiti. Naloge so diferencirane. Po novem je enotna oznaka, lažje naloge *, srednje težke ** in zahtevne naloge***. Tako kot imate označeno v zbirki. Sedaj bomo obravnavali veliko bolj počasi in vzeli res najbolj nujno, tako, da vam bom dajala  še nekaj časa naloge za ponavljanje. Najprej bom ocenjevala delo in energija, kar smo pri pouku obravnavali in počasi preverjamo. Glede na preverjeno znanje v spletnih učilnicah in po vašem razgovoru, sem vam pripravila ponavljanje po delih. Najprej prosti pad in pretvarjanje energije. Prosojnice najdete v spletnih učilnicah eAsistenta. Naloge so razložene in pripravljene za vse tri zahtevnostne nivoje znanja.  Prosim pa vas, da obvezno potrdite, da ste gradivo pregledali, da ne bomo mislili, da ste neaktivni. Uspešno v 4. tednu.Ponovitev vzporedne in zaporedne vezave

Navodila za 7.4 : Danes je SVETOVNI DAN ZDRAVJA. Na celotni šoli bo potekal dan dejavnosti. Vsa navodila najdete pod rubriko AKTUALNO.

Navodila z

2. ura v tem tednu( 9.4 in 10.4) – Električna napetost

Preberi si elektronske prosojnice powerpoint merjenje napetosti- uvodna ura. V zvezek nariši sheme in opise ob shemah, ter seveda odgovore na vprašanja.

 

 

Navodila za delo v tretjem tednu ( od 30.3. do 3.4. 2020)

  1. ura v tem tednu – ob tej uri predelate el. naboj in el. tok- zaporedna vezava.  Naloge, ki so lažje so črno obarvane,  srednje težke so modro obarvane, zahtevnejše pa rdeče. V zbirki pa veste, kako si sledijo naloge po težavnostnih stopnjah.  Dobro si oglejte sheme in razlage, svetujem da si jih prepišete v zvezke. Gradivo je priloženo tudi v spletni učilnici eAsistenta. Prosim, če ga tam potrdite. Pripravljenih, je tudi nekaj interaktivnih nalog, ki sem vam, jih pripravila, da skupaj vidimo, kako bo šlo. Nekateri ste to že rešili. Če vam ne gre, me kar vprašajte. Peta ura učenja na daljavo- električni tok in naboj- zaporedna vezava

2.ura v tem tednu – spoznali boste vzporedno vezavo, kaj se dogaja s tokom. Kako svetijo žarnice, če ena pregori…

Gradivo sem vam skušala čimbolj poenostaviti, zajeti bistvo. V zvezek prerišite sheme in razlago ob shemah. Če že ne morete vi opraviti eksperimente, sem jih jaz in vam jih poslikala ter pojasnila. Vse imate v el. prosojnicah powerpoint.

Šesta ura učenja na daljavoVzporedna vezava žarnic

Slikani eksperimenti – el.tok vzporedna in zaporedna vezava

Fizika 9- računanje toplote – 1.ura

Fizika 9 -Prehajanje toplote – 2. ura 

 

Navodila za delo v 2. tednu (23. 3. – 27. 3. 2020)

  1. URA Fizika 9. – Toplotni tok – 3. ura

Minimalni standardi – Preberi, oglej si slike in ob 1. sliki odgovori na zastavljena vprašanja. Naredi preprost eksperiment z vročo vodo, ki je opisan. Razloži in pojasni zadnjo sliko.

Zahtevnejši standardi – Reševanje nalog v zbirki str, 74, 75

 

2. URA:

Danes preseneti svojo mamo s kakšno pozornostjo, pomagaj ji pri različnih opravilih, povej ji, da jo imaš rad.

4 . ura učenja na daljavo- Fizika 26. in 27.3 
V tej uri boste začeli z elektriko. Po sili razmer ne moremo izvajati eksperimentov in se tako učiti. Potrudila se bom, da se boste učili preko različnih interaktivnih spletnih povezav. Prosim, da si ogledate slike in odgovorite na vprašanja ob slikah. Sledite zapisanim navodilom.  Ko boste prišli v šolo, bomo dobili ocene iz dela in energije, ter toplote.  Če kdo želi še kakšne naloge, naj mi piše na elektronski naslov in mu jih pošljem.  Zelo bi bila vesela, če bi mi zastavili kakršnokoli vprašanje ali zapisali, kako vam gre.
Tokrat nimate nalog, ki bi jih reševali . Tako, da ne označujemo lažje, težje.
Razumeli boste, kaj je električni tok in kako ga merimo, oziroma kako pravilno vežemo ampermeter.
Priloženo gradivo in navodilo za učenje.