TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

Objavljeno: 10.11.2023 | Avtor: Aleš Krohne

DAN SLOVENSKE HRANE IN PROJEKT TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letošnji TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, katerega slogan je »Kruh za zajtrk – super dan!«,  bo potekal v petek, 17. novembra 2023

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

To so dejstva, ki jih želimo predstaviti otrokom in mladostnikom v vseh slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi vsej ostali zainteresirani javnosti.

 

 ŽIVILA, KI SESTAVLJAJO ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023 je, tako že vsa prejšnja leta, sestavljen iz kruha, masla,  medu, mleka in jabolka ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Vsa našteta živila morajo biti pridelana in predelana v Sloveniji.

PUBLIKACIJA – RECEPTI Z OKUSI SLOVENIJE

povezave – posnetki-kmetijstvo, čebele

DOPIS KGZS – Zavod NOVO MESTO

Pomen kruha v prehrani_in odpadna hrana 2023 (2)

PREDLOGI ZA ZAJTRK Z RECEPTI

vidiki_zdrave_prehrane

Plakat TSZ – za natisnit: PLAKAT TSZ 2023 -1

Kliknite na povezavo RIBIČ PEPE – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – POSEBNA ODDAJA, če želite odpreti vir.

 

Letošnji plakat za Tradicionalni slovenski zajtrk krasi ilustracija naše priznane ilustratorke Ančke Gošnik Godec iz pravljice Bogata in uboga sestra. Pravljica in ilustracija sta objavljeni v knjigi Babica pripoveduje. S tem tudi ta dan obogatimo s slovensko kulturno dediščino. Poslušanje in branje pravljice

Bogata in uboga sestra je odlično izhodišče za pogovor z učenkami in učenci. Na Radiu Slovenija so pravljico Bogata in uboga sestra posneli za oddajo Lahko noč, otroci! Pravljica bo premierno na sporedu zvečer 16. novembra 2023, ob 19. 45 na Prvem. 17. novembra bo pravljica dostopna na povezavi oddaje Lahko noč, otroci.

Loading

Accessibility