TD v 5. razredu – Ogled Lisce

Objavljeno: 13.04.2017 | Avtor: Petra Jesih

V petek, 7. 4. 2017 smo učenci 5. razreda imeli tehniški dan. Bili smo ustvarjalni, šivali smo blazinice, srčke, žabice in si ogledali našo bližnjo tovarno Lisco. Ogledali smo si postopek od kreacije do izdelka. Bilo je poučno in zanimivo.

Odzivi učencev:

V petek, 7.4. 2017 smo imeli tehniški dan. Odšli smo si ogledat tovarno Lisco v našem mestu.

Asistentka direktorja razvoja za tehnologija gospa Klemenčič nam je predstavila podjetje in paleto raznih izdelkov, ki jih prodajajo po vsem svetu. Za tem nas je predala  sodelavki, ki nas je popeljala po šivalnici in nam razložila, kako pride do končnega izdelka. Videli smo veliko zaposlenih, ki so imeli polne roke dela. Občudovala sem gospe, ki na računalniku rišejo kroje, nekatere so tiskale na ogromnem tiskalniku, nekatere natančno rezale blago in ostale so pridno šivale. Ena šolska ura je hitro minila, zato smo se morali odpraviti nazaj v učilnico, kjer smo se najprej pogovarjali. Napočil je čas za malico. Ko smo pojedli, smo se brž odpravili izdelovat izdelke iz blaga. Prišla je sošolkina mamica, ki nam je na šiviljskem stroju pomagala zašiti ukrojene koščke blaga; blazino, žabico in peresnico. Na prvih dveh je pustila odprtinico, da smo jo lahko kasneje napolnili s stiroporom oziroma  s polnilom, ki smo ga prinesli od doma. Uspelo mi je narediti velik zelen srček. Za doma me je še čakalo dokončanja manjše, zelene žabice. Blazine v obliki srčka sem zelo vesela, saj je mehka, prijetna na otip in velika, ki me bo še mnogo dni spominjala na ta prečudoviti dan, ki mi je bil nadvse všeč.

Ta dan sem se veliko naučila in novega spoznala.

Ema Prah, 5. a

V petek, 7.4.2017 smo imeli petošolci tehnični dan. Že pred tem dnem nam je gospa razredničarka povedala, da bo omenjen dan pouk povezan s šivanjem. V šolo smo prinesli blago ter ostali pribor za šivanje.

Prvo šolsko uro smo odšli v tovarno Lisca, kjer izdelujejo različne vrste tekstilnih izdelkov. Asistentka direktorja razvoja za tehnologijo gospa Klemenčič nas je prijazno sprejela v veliki dvorani. Z veseljem smo sedli za pripravljene klopi, na katerih so nam bili za ogled na voljo tudi njihovi katalogi. Zamikalo me je, da sem ga malo prelistala. Že je sledila uvodna predstavitev podjetja. Nekaj smo izvedeli o zgodovini podjetja in o njihovi široki paleti izdelkov. Ti izdelki so: nedrčki, spodnje perilo, kopalke, pižame in ženske bluze. Spoznala sem tudi poklice, ki so zastopani v oblačilni tovarni: modni oblikovalci, modelarji, šivilje, strojniki, električarji.  Po  uvodni predstavitvi nas je prijazna gospa predala sodelavki, ki nas je popeljala skozi šivalnico. Občudovala sem delavke za šivalnimi stroji, ki so zbrano šivale posamezne dele izdelkov. Ustavili smo se tudi pri velikem in dolgem kopirnem stroju. Izvedeli smo, da je za risanje krojnih delov preko računalnika. Bilo je zelo zanimivo. V tovarni smo se zadržali eno uro in sledila je vrnitev v šolo. V učilnici smo si pripravili vse potrebno za šivanje: blago, polnilo, sukanec, iglo za šivanje in škarje. Takoj smo pričeli z ustvarjanjem. Vsak si je izbral krojno polo za izdelek, ki ga je želel narediti. Krojne pole smo položili na narobno stran blaga in jo obrisali. Za tem je bilo potrebno s škarjami previdno in lepo izrezati obrisani del. Tako smo bili zatopljeni s šivanjem, da smo skoraj pozabili na glavni odmor. Reditelja sta prinesla malico v razred, katero smo takoj pojedli, saj smo si želeli čim prej vrniti nazaj na delo. Bili smo marljivi in gospa učiteljica nam je predlagala, da vsak izdela po dva izdelka. Jaz sem se odločila za vzglavnik v obliki srca in žabico. Pri šivanju nam je prijazno pomagala sošolkina mamica, gospa Tanja na šivalni stroj. Na koncu smo se ji zahvalili za pomoč in ji podarili darilce. V podaljšanem bivanju smo gospe učiteljici pripovedovali o našem dnevu dejavnosti in ji pokazali izdelke, ki smo jih ukrojili in zašili. Tudi doma sem mamici in očiju razkazovala svoje mojstrovine. Zelo sta me pohvalila in se veselila z mano.

Tehnični dan je bil všeč vsem učencem in zato smo ga vsi ocenili z oceno odlično. Vsak je bil zadovoljen s svojima izdelkoma, nekateri celo kar s tremi. Prepričana sem, da bi si marsikdo želel, da se ponovi.

Maya OREŠEK, 5. r.

 

Bil je čudovit dan. Zjutraj smo se s sošolci zbrali pred šolo. Pogovarjali smo se, kakšne izdelke bomo izdelovali. Učiteljica je prišla pred šolo, zraven pa še knjižničarka kot naša spremljevalka.

Peš smo se odpravili v tovarno Lisca. Ko so nas sprejeli v stavbo, smo na stenah zagledali oglase kopalk. Bile so zelo lepe. Odšli smo po stopnicah navzgor in opazili več velikih miz ter stolov. Posedli smo se in lahko smo si ogledali kataloge, ki so bili v ta namen nastavljeni na njih. Gospa Danijela Klemenčič nam je povedala vse o tovarni Lisca. Ko je zaključila s predstavitvijo podjetja, nas je druga gospa odpeljala na ogled proizvodnega procesa, kjer si izmislijo kroj. Ogled smo nadaljevali v prostoru, kjer natisnejo kroj. Na koncu pa še v šivalnico, kjer so stroji ropotali kot traktorji. Premikali smo se med šivalnimi stroji in si ogledovali, kako pridne šivilje šivajo izdelke. Bile so nas same oči. Bili je zares doživeto!

Počakali smo našo spremljevalko gospo Danijelo in se vrnili v šolo.  Po malici smo z veseljem pričeli z ustvarjanjem svojih izdelkov. Joj, kako sem bila nestrpna, za kaj se odločiti. Na izbiro smo imeli izdelovanje žabice, peresnice ali blazine. Jaz sem naredila blazino v obliki srčka v rdeči barvi s čipko na sredini. Najprej sem izrezala šablono za obris, ki sem jo čez čas posodila ostalim sošolcem. Ko sem jo obrisala, sem srček še hitro in previdno izrezala in vajo ponovila za drugo stran omenjene okrasne blazine. Na pomoč v šivanju nam je priskočila tudi Julijina mamica in nam na šivalni stroj sešila izdelke. Delčka blazine ni zašila do konca zato, da sem jo lahko kasneje napolnila s polnilom, tako je bil videti še večji, lepši in predvsem prijetnejši na otip. Med tem, ko se je moj srček šival, sem z veseljem pomagala sošolki Adriani obrisati šablono na njeno blago in izrezati srček. Kako sem se razveselila svojega končnega izdelka, saj je bil zares nekaj posebnega! Zelo mi je bil všeč tudi Emin zeleni srček, saj je bil v primerjavi z mojim nekoliko večji in zelo napolnjen s polnilom. Skoraj na zaključku dela smo lahko odšli v sosednji, 5. c razred, kjer smo si ogledali kakšne izdelke izdelujejo oni. Povabilo in obisk mi je zelo godil, saj me je zanimalo, kaj je uspelo narediti njim. Tudi oni so bili zelo ustvarjalni. Na koncu pouka smo še dan dejavnosti vsi skupaj analizirali in ovrednotili. Vsi smo ga ocenili z oceno pet, saj je bil vsem zelooo všeč!

Srček, ki sem ga zašila, sem podarila sestri Neži, katerega se je zelo razveselila in ji krasi posteljo. Tega dne se bom še dolgo časa spominjala, ker je bil zame nekaj posebnega.

Ema Tretnjak, 5. r.

 

 

Loading

Accessibility