Kulturni dan v 5. razredu – Ogled gledališke predstave Emil in detektivi

Objavljeno: 17.12.2020 | Avtor: Petra Jesih

V četrtek, 17. 12. 2020 smo imeli petošolci kulturni dan. Ogledali smo si gledališko predstavo Emil in detektivi.

Ob osmi uri smo se dobili na videosrečanju ter se pogovorili o bontonu obnašanja med ogledom kulturne predstave. Veliko pozornost smo namenili komunikaciji preko videoklica, saj je pomembno, da dvignemo roko in da slišimo drug drugega. Skupaj smo naredili gibalni odmor, ki nam ga je danes pripravil g. Igor Povše, da smo se razmigali. Nato smo si ogledali predstavo Emil in detektivi preko povezave, ki jo je delila učiteljica. Všeč mi je bilo, ko so si fantje v predstavi med seboj pomagali, bili solidarni in stopili skupaj ter našli lopova, ki je Emilu ukradel denar. Pomoč v stiski je vedno pomembna! Po končanem ogledu smo imeli odmor ter malico.

Ob 10. uri smo imeli gosta v našem srečanju MS TEAMS. Preko Skypa nas je presenetil igralec Jernej Kuntner. Veliko smo izvedeli o poklicu igralca, saj smo zanj pripravili ogromno vprašanj. Seznanil nas je s svojim poklicem. Oče je bil njegov velik navdih in želja od majhnega, da postane izvrsten igralec. Redno je dokončal šolanje in sedaj opravlja poklic igralca v gledališču, nastopal je v serijah, animiranih filmih… Rad opravlja svoje delo, ki je zahtevno, saj se mora učiti besedilo. Zanimivo, da se tudi on, tako kot jaz, uči s podčrtavanjem. Njegov delavnik traja od jutra do večera. Vedno uživa, ko nastopa pred gledalci in nima treme. Pošalil se je z nami in nas na igriv način poučil, da je pomembno, da sledimo svojim ciljem. Pomahali smo si v slovo in se zahvalili za predstavitev. Dan je bil zanimiv in kulturno obarvan.

Učenci 5. b

 

Nepozabno srečanje

V četrtek, 17. 12. 2020, smo imeli petošolci  kulturni dan. Dan je potekal na daljavo preko MS Teamsov, kljub temu je bilo zanimivo in poučno.

Prvo uro smo ponovili gledališki bonton ter si ogledali gledališki list.

Sledila je gledališka predstavo Emil in detektivi na povezavi, ki jo je delila učiteljica.  Govori o  revnem fantu Emilu, katerega so na vlaku oropali, ko je potoval k babici v Berlin. Spoznal je nove prijatelje in z njimi poiskal roparja. Na koncu je bil nagrajen. Zelo nam je bil všeč  Emil, ker je bil tako pogumen in hkrati skromen ter radodaren. Spoznali smo tudi, kako pomembno je skupno sodelovanje in pomoč v stiski. Predstava nas je navdušila k branju tudi knjige, po kateri je bila uprizorjena predstava.

Še posebej pa smo se veselili drugega dela, ko se nam je na video-srečanju pridružila  igralka Nina Ivanič. Imeli smo nekaj tehničnih težav, vendar smo jih uspešno rešili. Za gospo Nino smo pripravili številna vprašanja. Zelo se je potrudila in na vsako vprašanje obširno in z veseljem odgovorila. Izvedeli smo veliko zanimivosti o poklicih, ki so zastopani v gledališču in zaposlenih v gledališču, o nastajanju gledališke predstave…

Ugotovili smo, da postati poklicni igralec ni enostavno, saj med prijavljenimi izberejo zelo majhno število oseb, torej le najboljše. Razkrila nam je tudi zanimivosti, ki jih kot gledalci po navadi ne opazimo, da kdo izpusti del besedila, ga pove po svoje, se spotakne… Predstavo Emil in detektivi so zaigrali že več kot stokrat, vendar je poudarila, da je vsaka predstava edinstvena. Njen delavni dan se prične ob 10.00 in se nadaljuje vse do poznih večernih ur.  Za bolj zahtevne vloge se mora besedilo učiti tudi doma. Izvedeli smo tudi, da se izredno rada smeji. Poudarila je, da so v gledališču vsi zaposleni zelo pomembni, da vsak doprinese svoj del, da predstava zaživi na odru.

Po pogovoru smo ji pomahali v slovo ter se ji zahvalili za prečudovito srečanje. Upamo, da se bomo z njo kmalu spet srečali na gledališki predstavi v živo in ne virtualno.

Vsi smo bili zelo navdušeni, saj smo dan ocenili s čisto petico.

Učenci 5. a

 

Loading

Accessibility