KNJIŽEVNOST NA FILMU 5: Devetarji pa to …

Objavljeno: 13.02.2017 | Avtor: Gordana Kenda Kozinc

Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 5

Devetarji pa to …

Že 5. leto zapored je našim mladim filmskim ustvarjalcem uspelo ustvariti film pod okriljem mentorice Jelke Slukan in somentorja Tomaža Pavkoviča. Tokratni film z naslovom Devetarji pa to … je nastal po književni predlogi Toneta Pavčka Nova faca.

Tričlanska komisija v sestavi Gordane Kenda Kozinc (predsednica), Sergeje Seljak (članica) in Martina Zemeta (učenca) je ob pregledu vsega zapisanega gradiva ter ogledu filma prišla do zaključka, da delo v celoti ustreza zahtevam, ki so navedene v 7., 8. in 9. točki Razpisa, zato prejme bronasto priznanje in je nadalje uvrščeno na regijsko tekmovanje.

V središču zgodbe je mladostnik Jurij, ki ga pestijo povsem običajne mladostniške srčne težave, kako pritegniti pozornost ljubljene “punce”. Temu primerno je tudi njegovo vedenje – ki poteka od zaljubljenosti do zmedenosti morda celo do razočaranosti, saj se ljubezen ne razvije po njegovih pričakovanjih. Na ta način so ustvarjalci uspešno aktualizirali ljubezensko temo in sporočilo pesmi. Mladi filmski igralci, zlasti osrednji (Jurij, Lana in Gaja), so prepričljivo odigrali prizore in tako zgodbo povezali v smiselno in zaokroženo celoto.

Pohvaliti je potrebno, kako neklišejsko so se lotili prikazati odnos zaljubljenega fanta do svoje izbranke. Na koncu ni čisto jasno izraženo, ali se dekle odloči sprejeti njegovo ljubezen ali ne. Tako je razumevanje zaključka zgodbe popolnoma prepuščeno gledalcu in njegovi lastni interpretaciji. Pohvalno je, ker so prizori prostorsko zelo razgibani, saj prikažejo tudi naravne in kulturnozgodovinske posebnosti domačega kraja (mestni park, sevniški grad). S tem so vtisnili pečat časa, v katerem je bil film posnet. Mladim filmarjem je poleg prej omenjene književne predloge uspelo na filmskem platnu aktualizirati tudi sloviti balkonski prizor iz Shakespearjeve tragedije o Romeu in Juliji. Film pa so aktualizirali tudi s prizorom pošiljanja SMS sporočil med Jurijem in Lano, ki so ga uspešno tehnološko obdelali.

Ob koncu jim za uspešno opravljeno delo iskreno čestitamo in jim zaželimo, da si bo njihova filmska zgodba utrla pot v lasten krog gledalcev.

 

Zapisala: Gordana Kenda Kozinc