SLOVENŠČINA IMA DOLG JEZIK – Književnost na filmu 8

Objavljeno: 13.02.2020 | Avtor: Gordana Kenda Kozinc

film Bogat prevarant

Tudi v letošnjem šol. letu se je na šoli na novo oblikovala mlada filmska ekipa pod že utečenim mentorstvom učiteljice ge. Jelke Slukan in g. Tomaža Pavkoviča. Viharile so se ideje in tako je po Linhartovi književni predlogi Županova Micka nastala že osma šolska filmska stvaritev z naslovom Bogat prevarant.

Tričlanska komisija v sestavi Gordane Kenda Kozinc (predsednica), Barbare Košar (članica) in Lane Kozinc (učenke) je ob pregledu vsega zapisanega gradiva ter ogledu filma prišla do zaključka, da delo v celoti ustreza zahtevam, ki so navedene v 7., 8. in 9. točki Razpisa, zato prejme bronasto priznanje in je nadalje uvrščeno na regijsko tekmovanje.

 

Ekipa je uspešno prenesla Linhartovo dogajalno zgodbo v današnji čas, kot ga živi in doživlja mlada generacija. V središču dogajanja je samozavesten in rahlo nečimrn mladenič Jack, ki je nova faca na šoli. Prihaja iz bogate družine ameriških korenin, zato je prepričan, da si je z denarjem moč kupiti vse. Zagleda se v premožno Špelo, a kmalu vrže oko na zadržano in naivno Mašo, v katero je prav očitno zaljubljen Jakob. Ta je predan gledališki igralec in harmonikaš, ki ceni slovensko narodno-zabavno glasbo, a kljub temu nima prav veliko možnosti, da osvoji njeno srce.  Maša hitro popusti Jackovemu šarmu ter prepričljivemu nastopaštvu. Špela Maši razkrije Jackovo neiskrenost, ko ji pokaže zapestnico, ki jo je kupila zase in zanj, kar pa Maši še vedno ne odpre oči. Njegovo pravo naravo spozna šele takrat, ko si ogleda video posnetek, v katerem Jack ponovno osvaja novo dekle. Na koncu je pridanič kaznovan tako, da kot razredni klovn doživi posmeh, s tem na lastni koži občuti ponižanje in zavrnitev. Še več, za svoje grehe se ob zvokih Jakobove harmonike  javno odkupi, kjer zbira prostovoljne prispevke za kulturo.

Pohvaliti je potrebno spretnost mladih filmarjev, ki so spisali scenarij, v katerega so vključili vse ključne protagoniste originalnega dela, da se je ohranila rdeča nit prvotne zgodbe. Veliko truda so vložili tudi v pester nabor prizorišč (šola, hotel, Jakobova domača hiša, sevniška kulturna dvorana in tržnica) in v ohranitev humornosti, ki jo predstavlja lik klovna (Jack) in ponarejen način govora enega izmed likov (Gašper). Igralci so prepričljivo odigrali svoje vloge. Dogajanje v zgodbi so predstavili kot verodostojen posnetek prepleta odnosov življenja današnje mladine. Na koncu se vse vse dobro izteče.

Z veliko trdega dela, vztrajnosti, uspešnega medsebojnega sodelovanja ter potrpežljivosti je filmski ekipi z močno motiviranima mentorjema ponovno uspelo posneti film, ki bo dokaz njihove izjemne ustvarjalnosti in darilo za bodoče generacije. Za zgledno opravljeno delo jim iskreno čestitamo in izrekamo veliko priznanje.

 

Gordana Kenda Kozinc,

predsednica šolske tekmovalne komisije

 

Loading

Accessibility