DAN ZDRAVJA

Objavljeno: 6.04.2021 | Avtor: Špela Stanek

7. april  – SVETOVNI DAN ZDRAVJA

Le kdo ne pozna znanega pregovora, ki pravi “Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran”? Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je, v želji po večjem osveščanju javnosti o zdravju, 7. april razglasila za dan zdravja. Prav na ta dan leta 1948 je bila namreč tudi ustanovljena. Namen Svetovne zdravstvene organizacije je pomagati vsem ljudem na svetu do čim boljšega zdravja. Spodbuja in nagovarja nas, da moramo za svoje zdravje skrbeti tudi sami. Ukvarja se z reševanjem zdravstvenih težav, skrbi za cepljenje in vodi raziskave o različnih boleznih. Vsako leto je za ta dan izbrana druga tema. Letošnja tema svetovnega dneva zdravja je “Gradimo pravičnejši in bolj zdrav svet”.

Učenci 9. a razreda smo razmišljali in odgovorili na vprašanji: “Kaj je za naše zdravje pomembno?” in “Kaj nam škoduje”?

Odgovori učencev so naslednji:

Pomembno je gibanje, predvsem na svežem zraku, zdrava, pravilna in uravnotežena prehrana, uživanje dovolj tekočine (predvsem vode), velik vnos vitaminov (sadje in zelenjava), veliko spanja, dobri odnosi ter stiki s prijatelji, družino…

Zdravju pa škodujejo hitra hrana, stres, premalo gibanja, kajenje, alkohol, droge, nezdrava prehrana, preživljanje časa na mobilnih napravah…

Ob svetovnem dnevu zdravja vam učenci 9. a razreda priporočamo, da imejte DOBRE navade s pravilno prehrano, rednim gibanjem, vedrim pogledom na svet, poskrbite za zadosten vnos vode in ne pozabite na skrb za zdravo okolje.

Emanuela Kleindienst

 mentorici: Patricija Redenšek in Špela Stanek

Loading

Accessibility