ZANIMIV OBISK V MESTNEM MUZEJU V KRŠKEM – 7. 10. 2015

Objavljeno: 9.10.2015 | Avtor: mlampret

V sredo, 7. oktobra 2015, smo osmošolci OŠ Sava Kladnika Sevnica, imeli kulturni dan o protestantizmu.

Zjutraj smo se zbrali pred šolo in se z avtobusom odpeljali v Krško. Po uvodnem govoru prijaznih vodičk v mestnem muzeju, smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je krenila v Mencingerjev dom. Povzpeli smo se po stopnicah in posedli na blazine velike sobe z ohranjenimi freskami. Kustosinja je prižgala projektor in nas vodila preko projekcije z naslovom Protestantizem in Krčani. Spoznali smo pomen Primoža Trubarja, Adama Bohoriča, Jurija Dalmatina in Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je napisal pomemben vir proučevanja življenja Slovencev z naslovom Slava Vojvodine Kranjske. Za vedno nam bo ostala v spominu letnica 1550, ko smo Slovenci dobili prvi slovenski knjigi, katekizem in abecednik. Po predstavitvi smo malicali. Skupini sta se nato zamenjali.

Mi smo odšli ustvarjati knjige. Najprej smo z iglami preluknjali označena mesta na belem snopiču papirja, nato pa vse strani sešili. Vzeli smo dve lepenki, ki sta služili za platnici knjige in ju prilepili na platno. Zavihali smo robove in knjiga je bila končana. S ponosom smo jo odnesli domov, da jo pokažemo staršem in svojim prijateljem.

Kulturni dan je bil res zanimiv, saj smo se veliko naučili o naših protestantih, ki so zaslužni, da smo Slovenci dobili svoj knjižni jezik.

Alen Fočić, 8. b

Loading

Accessibility