SEVNIŠKI UČENKI NAGRAJENI NA NATEČAJU EVROPA V ŠOLI

Objavljeno: 11.05.2015 | Avtor: mlampret

Kot vsako leto, so se tudi letos učenci naše šole, množično odzvali na natečaj »Evropa v šoli«. Natečaj »Evropa v šoli« poteka že od leta 1953, organizira ga Zveza prijateljev mladine Slovenije. Leto 2015 je evropsko leto za razvoj, ki poteka pod sloganom »Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost«. Zaključek natečaja je potekal 8. maja 2015, v Festivalni dvorani Pionirskega doma, v Ljubljani.

Na prireditvi, ki jo je vodil Boštjan Gorenc Pižama, so bila predstavljena najboljša dela in podeljene prve, druge in tretje nagrade na nacionalni ravni za vsako področje natečaja in v vsaki starostni skupini. Kot gostje in slavnostni govorci so se poleg povabljenih mladih avtorjev prireditve udeležili tudi predstavniki državnih in evropskih institucij v Sloveniji. Mladim je spregovoril Kamal Izidor Shaker, predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Državnega zbora Republike Slovenije.

Sodelovalo je okrog 8000 osnovnošolcev in srednješolcev. Mladi so preko literarnega, likovnega, fotografskega in internetnega ustvarjanja razmišljali o vprašanjih, ki so skupna nam vsem, ki živimo v Evropi. Poudarili so pomen solidarnosti med vsemi narodi, strpnosti do drugače mislečih ter načine povezovanja na različnih področjih.

Med najboljšimi na nacionalni ravni sta bili tudi učenki Osnovne šola Sava Kladnika Sevnica. Drugo nagrado je prejela učenka prvega razreda Lucija Radej za likovno delo z naslovom Povezujmo se. Njena mentorica je bila Majda Dolenšek. Osmošolka Nuša Krajnc pa je imela posebno čast, saj je dosegla tretjo nagrado med učenci tretje triade. Z mentorico Marjeto Teraž sta bili povabljeni v državni zbor. Svoje razmišljanje pod naslovom Življenje v očeh mladostnice je prebrala na izredni seji državnega zbora pred prisotnimi poslanci. Poslanci so bili navdušeni nad razmišljanji mladih, ki bodo v prihodnosti ustvarjali naš svet.

Marjeta Teraž, OŠ Sava Kladnika Sevnica

Loading

Accessibility