3. TEKMOVANJE IZ ZNANJA SLOVENŠČINE Slovenščina ima dolg jezik

Objavljeno: 14.02.2015 | Avtor: mlampret

Ocena filma Sevniška Rozi

Ekipa mladih nadebudnih filmskih ustvarjalcev je pod mentorstvom Jelke Slukan in somentorja Tomaža Pavkoviča že tretje leto zapored presenetila in hkrati navdušila s svojo literarno ustvarjalnostjo in poznavanjem filmskega jezika. Plod letošnjega dela je film s pomenljivim naslovom Sevniška Rozi, ki je bil posnet po literarni predlogi Prešernove Turjaške Rozamunde.

Tričlanska komisija v sestavi Gordane Kenda Kozinc (predsednica), Barbare Košorok Košar (članica) in Jerneje Starič (učenka) je ob pregledu vsega zapisanega gradiva ter ogledu filma prišla do zaključka, da delo v celoti ustreza zahtevam, ki so navedene v 7., 8. in 9. točki Razpisa, zato prejme bronasto priznanje in je nadalje uvrščeno na regijsko tekmovanje.

Mladi filmski ustvarjalci so svojo ustvarjalnost dokazali tako, da so uspešno aktualizirali človeški lastnosti – prevzetnost in ošabnost, za kateri pravilno menijo, da sta brezčasni in neodvisni od kulturnega in prostorskega konteksta. Mladi filmarji so se prepričljivo poistovetili z glavnimi junaki Prešernove Turjaške Rozamunde, saj so izhajali iz lastnih izkušenj. Zato je igralska zasedba brez težav zelo prepričljivo odigrala svoje vloge, ki pa jih ni bilo malo, prav tako je filmu zaslediti precejšnje število statistov. Ustvarjalci so nas presenetili tudi s pestro izbiro samih lokacij snemanja in kostumsko preobrazbo. V pričujočem filmu se je ohranila tudi sporočilnost literarne predloge, ki je ta, da sta tako ošabnost kot prevzetnost lastnosti, ki ne napovedujeta srečnega izida. Slednje se krasno vidi na koncu filma, ko se mora osrednja junakinja, Roza Turjak, vendarle pokoriti za svoje grehe, tako da izgubi svojega ljubega in celo nekaj prijateljev, ki končno spregledajo njen pravi obraz. Rdeča nit dogajanja zgodbe celotnega filma se pred gledalčevimi očmi smiselno razpleta od začetka do konca. Dodatna vrednost filma pa je tudi v tem, da se lahko pohvali z avtorsko glasbo, ki je last šolske glasbene skupine Modra minuta, v kateri ustvarjata učitelj Milan Mitrović in učenka Lea Jazbinšek.

Navsezadnje tudi ne smemo pozabiti omeniti, da je ekipa filmskega krožka (tokrat v malce drugačni sestavi) pod mentorstvom Jelke Slukan posnela še en učno-dokumentarni-igrani film z naslovom Nekoč, nekje se je začelo. Film učencem na razumljiv in prikupen način ponuja odgovore povezane z rojstvom prve slovenske knjige, pomenom reformacije in praznika, ki ga obeležujemo.

Torej je letošnja filmska bera bogatejša še za dodaten film, kar je čudovito. Za vse uspešno opravljeno delo jim lahko samo iz srca iskreno čestitamo. Mnogo idej in ustvarjalnega duha jim želimo tudi v bodoče.

Zapisala Gordana Kenda Kozinc

Loading

Accessibility