Gripa na pohodu

Objavljeno: 30.01.2020 | Avtor: Damjana Zupančič Lisec

Spoštovani.

V zadnjih dneh opažamo povečano število obolelih učencev. Dobili smo informacijo, da so potrjeni primeri gripe tudi med našimi učenci.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, še posebno pa starejše ljudi, bolnike s kroničnimi  obolenji,  majhne otroke in nosečnice. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami ob govorjenju, kihanju in kašljanju. Pogosto se okužimo preko onesnaženih površin. Bolnik z gripo kašlja in si ob tem pokrije usta ali nos z dlanjo, nato se dotakne bližnjih površin (kljuk, držal) in jih onesnaži s svojimi kužnimi izločki. Oseba, ki se bo onesnaženih površin dotaknila, si bo prenesla virus na svoje roke in iz rok na obraz (ustnice, nosno sluznico, očesno veznico) in lahko tudi sama zbolela. Skrb za higieno rok je zato izredno pomembna.
Kadar sami zbolimo z znaki okužbe dihal moramo upoštevati osnovna higienska navodila. Kašljamo vedno v rokav. Po uporabi papirnate robce odvržemo v koš za smeti in jih ne odlagamo na površine. Ko smo prehlajeni ostanemo doma in se izogibamo tesnejših stikov z drugimi, vsaj dokler imamo vročino, močno kašljamo in smrkamo.
Več si lahko preberete na priloženi povezavi – gripa_letak_za_splosno_javnost.